Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Wereld Water Forum: Schultz zet in op belang risicomanagement

Tijdens het vierde Wereld Water Forum (WWF) in Mexico, is staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat tijdens de openingssessie van de themadag over risicomanagement ingegaan op haar nieuwe manier van omgaan met risicomanagement. Het nieuwe waterbeleid van Schultz van Haegen benadrukt naast preventie ook het belang van andere schakels in de veiligheidsketen. Tijdens haar speech ging de staatssecretaris in op vijf meer algemene ontwikkelingen die in de Nederlandse risicomangement strategie een steeds belangrijker rol gaan spelen.

1) Meebewegen met de natuurlijke gang van het water; d.w.z. het water meer ruimte geven, bijvoorbeeld door gebieden in te richten voor de tijdelijke opvang van water in natte periodes. Daarmee ontstaat er gelijk ook een reserve voor droge tijden.

2) Een effectief functionerend stelsel van wet- en regelgeving, met een heldere verdeling van verantwoordelijkheden. Een voorbeeld van de nieuwe vorm van organisatie en bestuur staat ook tijdens het WWF op de agenda als de Nederlandse kustprovincies de aanpak van zwakke schakels in de kustverdediging presenteren. Dat was van oudsher een nationale taak, maar nu spelen de provincies daarin een hoofdrol omdat hun ruimtelijke en sociaal-economische belangen er het meest direct door beïnvloed worden.

3) De toenemende rol van de individuele burger. De publiekscampagne ´Nederland leeft met water´ zet in op het vergroten van draagvlak voor de doelstellingen van Schultz van Haegen.

4) Inzetten van nieuwe technishce oplossingen voor oude problemen. Hiertoe is onlangs bijvoorbeeld het Delta-Instituut opgericht, waarin honderden waterspecialisten van de overheid en de private sector gaan samenwerken om partijen in binnen- en buitenland te adviseren over een breed scala aan waterthema's: van zeespiegelstijging tot bodembeheer.
5) Het belang van internationale samenwerking, zoals juist ook tijdens het WWF wordt benadrukt. Het thema van het WWF ´local actions´ spreekt volgens Schultz van Haegen dan ook voor zich: lokale, regionale en internationale samenwerking op alle niveaus is de beste manier om in te spelen op lokale en regionale omstandigheden.

Eerder tijdens het WWF is op initiatief van Rijkswaterstaat en het US Army Corps of Engineers een informeel internationaal netwerk van waterbeheerders opgericht. Het doel van dit netwerk is praktijkervaringen uit te wisselen op het gebied van hoogwaterbescherming. Het gaat hierbij uitdrukkelijk om de uitvoering van maatregelen.

Na de openingssessie over risicomanagement, sprak de staatssecretaris tijdens een sessie over de orkaan Katrina. In haar speech benadrukte Schultz van Haegen dat recente rampen zoals `Katrina` de wereld hebben wakker geschud. In Nederland blijkt de preventie zeer goed op orde. Maar de voorbereiding als het onverhoopt mis dreigt te gaan staat minder nadrukkelijk op het netvlies. Tijdens de sessie over `Katrina` stond het leren van elkaar dan ook voorop. Kennisuitwisseling met de Verenigde Staten, Japan en andere landen moet tot een verrijking van de kennis op het terrein van risicomanagement leiden. Schultz van Haegen benadrukte in haar bijdrage dan ook het uitgangspunt `optimale zekerheid door aandacht voor alle schakels in de veiligheidsketen`. Er moet nog beter rekening worden gehouden met de gevolgen van een overstroming. Want het potentieel aantal slachtoffers en schade worden door bevolkingsgroei en toenemende investeringen steeds groter. De staatssecretaris onderstreepte daarom het belang van een sterke focus op paraatheid en response, naast preventie. Innovatie en internationale samenwerking zijn daarbij onontbeerlijk.

Schultz van Haegen noemde vier lessen die `Katrina` heeft geleerd:
1) preventie alleen is niet genoeg, aandacht is nodig voor alle schakels in de veiligheidsketen

2) de overheid moet de paraatheid op peil brengen en robuuste evacuatieplannen en noodhulpplannen ontwikkelen
3) uitvoering van maatregelen moeten op lokaal niveau plaatsvinden
4) risicomanagement is een nooit eindigende uitdaging

Staatssecretaris Schultz van Haegen sloot haar speech af met de hoop uit te spreken dat de bedreigingen van klimaatverandering en zeespiegelrijzing gezamenlijk worden omgebogen in kansen.

Klik hier voor de speeches van de staatssecretaris.

Zie het origineel