Nederlander ziet zorg- en huurtoeslag als noodzaak
Vooral middeninkomens lopen zorgtoeslag mis
Huishoudens die recht hebben op zorg- of huurtoeslag, hebben deze toeslag echt nodig om rond te komen. Dit blijkt uit een representatieve peiling van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) in samenwerking met het actualiteitenprogramma Twee Vandaag. Vrijwel niemand ziet de maandelijkse toeslag als een extraatje. Uit het onderzoek blijkt dat vooral de middeninkomens denken geen recht te hebben op de zorgtoeslag, terwijl de meesten dat wel hebben. Het NIBUD roept deze groep op, nu ze toch bezig zijn met de belastingaangifte, alsnog zorgtoeslag aan te vragen.
Zorgtoeslag nodig voor premie
De hoogte van zorgtoeslag is afhankelijk van het inkomen. Een alleenstaande kan maximaal ¤ 33,58 per maand krijgen. Samenwonenden kunnen maximaal ¤ 96,33 zorgtoeslag ontvangen. Dit bedrag hebben vooral de huishoudens die minder dan 15 duizend euro per jaar verdienen nodig. 83% van deze groep zegt de zorgtoeslag nodig te hebben om de verzekeringspremie mee te betalen. Meer dan de helft van de mensen met een bijstandsuitkering zegt zonder de toeslag niet rond te kunnen komen. Van de huishoudens die meer dan 25 duizend euro per jaar verdienen, ziet 20% dit bedrag als een extraatje.
Huurtoeslag & kinderopvangtoeslag
De huurtoeslag ziet vrijwel niemand als een extraatje. Meer dan 95% heeft de huurtoeslag nodig om de huur mee te betalen of het eind van de maand te halen. De meeste huishoudens, 46%, ontvangen tussen de 100 en 200 euro per maand. Ook zeggen ouders die gebruikmaken van erkende kinderopvang, dit niet te kunnen doen zonder de daarbij horende kinderopvangtoeslag.
Wel recht, niet aangevraagd
Een opvallend hoog aantal samenwonenden heeft geen zorgtoeslag aangevraagd, terwijl ze er waarschijnlijk wel recht op hebben. Het gaat om huishoudens met een verzamelinkomen tussen de 25 en 40 duizend euro per jaar. Ruim 40% van hen denkt geen recht te hebben op zorgtoeslag. Het NIBUD denkt dat sommigen in deze groep niet weten dat de zorgtoeslag wordt bepaald aan de hand van het verzamelinkomen. Dit is het bruto inkomen min alle aftrekposten, als hypotheekrente, lijfrentes en buitengewone uitgaven. Nu de meesten bezig zijn met de belastingaangifte is het eenvoudig om te zien wat het verzamelinkomen is. Huishoudens met een (gezamenlijk) verzamelinkomen tot maximaal ¤ 40.120,- hebben recht op zorgtoeslag. Het NIBUD roept deze groep op alsnog de toeslag aan te vragen.
Makkelijk & zonder hulp
Ruim driekwart van de Nederlanders heeft de zorgtoeslag zelf aangevraagd en de meesten, 60%, vonden dat ook makkelijk om te doen. 16% van de Nederlanders heeft hulp gevraagd van vrienden, familie of bekenden en 6% heeft hulp van de belastingdienst gekregen. De 65-plusser ging voor hulp iets vaker naar de belastingdienst en de jongere tot 24 jaar ging vaker naar familie of vrienden.
Kwart huishoudens overgestapt
Zo´n 25% van de huishoudens heeft een nieuwe zorgverzekeraar gekozen. De Nederlanders jonger dan 40 jaar zijn vaker overgestapt dan de 40-plussers. Daarnaast valt het op dat vooral de huishoudens die meer dan 40 duizend euro per jaar verdienen een andere zorgverzekeraar hebben gezocht: 33%. Zij hebben het meest geprofiteerd van de keuzevrijheid om een goedkopere of betere verzekeraar te kiezen. Van de huishoudens die minder dan 15 duizend euro per jaar verdienen is slechts 16% naar een andere zorgverzekeraar gegaan. Bij de lage inkomens wordt de prijs als doorslaggevend argument gegeven op de vraag waarom ze zijn overgestapt. Bij de hogere inkomens is het aanbod van collectieve verzekeringen bepalender.
Twee Vandaag Opinie Panel
Het onderzoek is gehouden onder 21.000 leden van het Twee Vandaag Opiniepanel. Dit is een internetpanel van het actualiteitenprogramma Twee Vandaag. Het panel bestaat uit bijna 40.000 personen. Deze leden zijn per email gevraagd mee te doen aan deze Toeslagen-enquête. Tussen 10 en 16 maart 2006 hebben 21.000 panelleden de enquête correct ingevuld. Door herweging op leeftijdsklasse, opleiding, geslacht, burgelijke staat en spreiding over het land is deze peiling representatief voor heel Nederland
NIBUD Persbericht