Date : 21 March 2006
Sender Name: Union nationale des Mutualités Libres/Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen
De slaap, een vriend voor het leven!
Slapen is levensnoodzakelijk, net als eten en drinken. De behoefte aan slaap verschilt van persoon tot persoon. Dat lijkt evident, maar er zit heel wat meer achter. Ongeveer 20% van de bevolking klaagt over vermoeidheid: te weinig slapen kan een impact hebben op het leven overdag. Naar aanleiding van de internationale dag van de slaap op 21 maart lanceren de Onafhankelijke Ziekenfondsen een nieuwe brochure... opdat slapen voor iedereen een plezier kan blijven!
Slapen werkt helend
De slaap kenmerkt zich door bijzondere fysieke activiteiten en hersenactiviteiten: slapen biedt het lichaam de mogelijkheid om tot rust te komen en zich te ontwikkelen. De slaap versterkt het immuunsysteem, opent de deuren naar de droomwereld en is een middel om de spreekwoordelijke batterijen terug op te laden. Slapen werkt dus helend. Tenminste... als de slaapcycli - waarvan de duur, de samenstelling en de afwisseling evolueren met het ouder worden - elkaar harmonieus opvolgen.
Veel of weinig slaap nodig?
De behoefte aan slaap verschilt van persoon tot persoon en is ook leeftijdsafhankelijk.
Er bestaan wel degelijk gemiddelden voor het nodige aantal uren slaap op een bepaalde leeftijd, maar absolute regels zijn er niet. Sommigen hebben veel slaap nodig en anderen minder, net zoals sommigen van nature vroege vogels zijn, terwijl anderen pas opleven als de avond valt. Als men zich overdag niet slaperig of moe voelt, dan heeft men voldoende geslapen.
Een bewogen nacht
De nachtrust kan soms verstoord raken door interne of externe factoren zoals fysieke pijn, stress, een intense dag, een zware maaltijd, het gebruik van sommige geneesmiddelen, enz. De meest voorkomende slaapstoornissen hebben te maken met slaaptekort, 's nachts wakker worden, slaapwandelen, nachtmerries, slapeloosheid, enz. Als men vier opeenvolgende weken met slaapstoornissen kampt, kan men maar beter een arts raadplegen.
De kwaliteit van de nachtrust
In de brochure vindt u een reeks praktische tips voor het hele gezin: ontspannen voor het slapengaan, het aanpassen van uw levensstijl (lichaamsbeweging, voeding, het gebruik van alcohol beperken), opstaan en slapengaan op vaste uren, het inrichten van een gezonde en comfortabele slaapkamer, leren luisteren naar de signalen van uw lichaam, enz.
Meer info?
De brochure 'De slaap, een vriend voor het leven' is gratis te verkrijgen in sommige plaatselijke ziekenfondskantoren en bij de dienst Gezondheidspromotie van de
Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen,
Sint-Huibrechtsstraat 19, 1150 Brussel.
Tel.: 02-778 92 11 - Fax: 02-778 94 04,
gezondheidspromotie@mloz.be,
http://www.mloz.be.
In geval van publicatie willen wij graag een exemplaar toegestuurd krijgen. Alvast bedankt!
URL:
Attachments: (None)