Gemeente Den Haag

Stadsgebonden bedrijven blijven in de stad

Voor de stadsgebonden bedrijven blijft er ook in de toekomst voldoende ruimte in de stad, ook na transformatie van bedrijventerreinen. Voor andere bedrijven wil Den Haag buiten de gemeentegrenzen ruimte creëren door het kopen van grond of het aangaan van allianties met andere gemeenten. Dit is vastgelegd in het convenant 'Bedrijventerreinen', dat afgelopen week werd ondertekend door de gemeente Den Haag, VNO-NCW-Kring Den Haag, Kamer van Koophandel Haaglanden en MKB Den Haag.

Een recent voorbeeld van zo'n alliantie met andere gemeenten is de oprichting van het bedrijfsschap Harnaschpolder, waarin de gemeente Den Haag, Delft en Schipluiden samenwerken om in de gemeente Midden-Delfland bedrijventerrein en woningbouw te realiseren. Of de gemeente er ook op andere locaties in de regio in zal slagen via dergelijke allianties bedrijventerrein te ontwikkelen zal nog moeten blijken. Ook andere gemeenten hebben zich veelal een aanzienlijke woningbouwopgave opgelegd.

De functies van de binnenstedelijke bedrijventerreinen Binckhorst en Laakhaven-West zullen de komende jaren veranderen. Een aantal bedrijven zal verdwijnen en er komen woningen en meer kantoorachtige bedrijven.Werkgeversorganisaties en de Kamer van Koophandel maken zich zorgen over de tendens goedgelegen bedrijventerreinen om te vormen tot woningbouwlocaties. Bedrijven komen in de knel als niet tegelijkertijd elders vervangende ruimte wordt gereserveerd. De gemeente Den Haag zal compensatieruimte zoeken, zowel binnen als ook buiten de gemeentegrenzen, zodat dit niet ten koste gaat van de ruimte voor bedrijven. Compensatie voor met name stadsgebonden bedrijven moet onder meer worden gevonden op de bedrijventerreinen Uitenhagestraat en ZKD (Zichtenburg, Kerketuinen en Dekkershoek) en elders op Binckhorst en Laakhaven-West. In het convenant is onder meer vastgelegd dat de gemeente er alles aan zal doen de bedrijventerreinen ZKD en Fruitweg hun huidige functie te laten behouden tot (tenminste) 2020.

Het convenant is ondertekend door wethouder Economische Zaken Pieter van Woensel namens het college van B&W van Den Haag, voorzitter Hans Verkaart van VNO-NCW kring Den Haag, voorzitter Marius Varekamp van de Kamer van Koophandel Haaglanden en voorzitter Bruno Tideman van MKB Den Haag.

Regionale strategie

Vorig jaar hebben de Haaglandse gemeenten besloten om gezamenlijk voor de regio een bedrijventerreinstrategie op te stellen. Hierin moet o.a. worden vastgelegd hoeveel ha. bedrijventerrein de regio tot 2020 nodig heeft, aan welk type terrein het bedrijfsleven behoefte heeft en op welke locaties in de komende jaren nieuwe bedrijventerreinen zullen worden aangelegd om zo te waarborgen.. Basis voor de strategie is het onlangs in opdracht van de kamer van koophandel en stadgewest Haaglanden door bureau STEC uitgebrachte advies.