Stichting Natuur en Milieu

begint een beter klimaat

Wereldgezondheidsorganisatie: strengere normen voor fijn stof nodig

De Europese normen voor fijn stof moeten sterk worden aangescherpt. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in een recent gepubliceerd rapport met de uitkomsten van de bijeenkomst in oktober 2005 van de WHO-werkgroep luchtkwaliteit. De fijn stof-normen die de gezondheidsorganisatie voorstelt, zijn gebaseerd op de gezondheidsrisicos. Bij overschrijding zal het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten en longkanker toenemen. Dit meldt het T&E Bulletin van maart 2006.

De scherpere normen zouden noodzakelijkerwijs moeten leiden tot aanscherping van de emissienormen voor voertuigen én tot aanscherping van de luchtkwaliteitsnormen voor de buitenlucht. Binnenkort bespreken de Europese milieuministers een voorstel van de Europese Commissie voor deze Euro-5-normen. Uit het WHO-rapport én uit de analyse van het voorstel door het Milieu en Natuur Planbureau blijkt dat de normen uit het Commissievoorstel veel te slap zijn.

De cijfers naast elkaar
De WHO stelt de maximum concentratie voor PM op 10µg/m3 voor het jaargemiddelde en 15µg/m3 voor het daggemiddelde. Voor PM is dat respectievelijk 20 µg/m3 en 50µg/m3.

Het voorstel voor een nieuwe Europese richtlijn is met 40 µg/m3 voor PM veel hoger. Hierbij komt nog de mogelijke aftrek voor natuurlijke bronnen waardoor de norm feitelijk wordt verhoogd tot 50% extra fijn stof.

Het voorstel voor een Europese norm voor PM . van de Europese commissie is met 25 µg/m³ meer dan het dubbele dan het WHO advies, en veel hoger dan de norm voor PM van 15 µg/m³ die al enkele jaren in de Verenigde staten van kracht is. Opmerkelijk genoeg pleit de Nederlandse regering niet voor een verdere aanscherping van de richtlijnen, maar juist voor het voorkomen van een norm voor PM .

WHO advies Voorstel EC Inzet Nederlandse regering PM jaargemiddelde 10 µg/m3 25 µg/m3 geen norm

PM jaargemiddelde

20 µg/m3

40 µg/m3

+ 'natuurlijke' deeltjes

+ 5 jaar uitstel

40 µg/m3

+ 'natuurlijke' deeltjes

open einde uitstel regeling

Meer informatie:
WHO, Air quality guidelines global update 2005 (opent traag) MNP, De effecten van Euro 5: feiten en cijfers
Ministerie van VROM Air quality position paper

Publicatiedatum: 21-03-2006