Stichting Natuur en Milieu

begint een beter klimaat

Wet luchtkwaliteit: krampachtig en ongezond

Op 10 maart 2006 presenteerde het Kabinet de langverwachte Wet luchtkwaliteit. Natuur en Milieu ziet de wet vooral als een ingewikkelde boekhoudkundige operatie die erop is gericht om bouwprojecten mogelijk te maken, niet op schone lucht. Nederland heeft effectieve wetgeving nodig, die maatregelen ondersteunt om de lucht schoner te maken, aldus Mirjam de Rijk, directeur van Natuur en Milieu, en deze wet schiet daarin ernstig tekort.

Onlangs (zie nieuwsbrief 7 maart 2005) meldde het Milieu en Natuur Planbureau met bijgestelde fijn stof-ramingen dat normoverschrijdingen veelal zijn geconcentreerd in grote steden en langs drukke snelwegen. De grenswaarde blijkt haalbaar, mits krachtig beleid wordt gevoerd. De juridische trukendoos van de Wet is daarmee overbodig geworden en het beleid kan weer daarop worden gericht waar het voor was bedoeld: de lucht schoner maken.

Helaas kiest het kabinet een andere route. Teneinde haar bouwprogrammate kunnen uitvoeren heeft staatssecretaris Van Geel de term niet in betekenende mate geconstrueerd. Projecten die niet in betekenende mate dat wil zeggen voor niet meer dan 3 procent van het totaal - bijdragen aan de concentratie fijn stof, hoeven niet meer te worden getoetst op luchtkwaliteit. Dit geld niet alleen voor woningbouw, maar bijvoorbeeld ook voor wegverbredingsprojecten en bedrijventerreinen. Deze 3 procent is echter al snel 15 tot 20 procent van de meest schadelijke, lokale fractie. Resultaat: de lucht voor omwonenden wordt ongezonder en het behalen van de grenswaarden wordt in de toekomst nog lastiger.

Ook de grootschalige salderingsregeling is verworden tot een oplossing op zoek naar een probleem. Saldering was oorspronkelijk bedoeld om projecten die de luchtkwaliteit beogen te verbeteren door te kunnen laten gaan. In het geval van bijvoorbeeld binnenstedelijke herstructurering is Natuur en Milieu daar ook voorstander van. Maar inmiddels is de salderingsregeling verworden tot een achterdeur om pas veel later aan de normen te voldoen. Op plaatsen waar de concentraties fijn stof nu al ongezond hoog zijn, kunnen hiermee nieuwe wegen, grote parkeergarages en andere bouwprojecten worden uitgevoerd.

Saldering betekent dat de effectieve maatregelen opgeofferd worden om de extra vieze lucht van die toegestane projecten te compenseren. Er zijn dus straks geen goede maatregelen meer over om de lucht zo gezond te maken als moet. Door de grote schaal van de salderingsgebieden kunnen maatregelen in bijvoorbeeld de kassen in het Westland worden ingezet om 20 kilometer verderop een weg aan te leggen. De luchtkwaliteit zal hierdoor op verschillende plekken sterk verslechteren. Weer heeft de ademende mens het nakijken.

Het wordt bijna potsierlijk hoe het kabinet zijn verantwoordelijkheid probeert te ontlopen meent Mirjam de Rijk. Terwijl met een aantal stevige maatregelen echt veel is te bereiken. Natuur en Milieu roept de Tweede Kamer op om bij de komende behandeling van de wet het kabinet een halt toe te roepen. Dat is niet alleen in het belang van de gezondheid van mensen, maar ook in het belang van de ruimtelijke-economische ontwikkelingen. De huidige Wet staat immers niet alleen juridisch zwak, zij roept ook veel weerstand op bij bewoners en bij milieu- en gezondheidsorganisaties. De kans is daarmee groot dat de wet al sneuvelt bij de Raad van State.

Dossier luchtkwaliteit VROM

Publicatiedatum: 21-03-2006