Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-134       |
|                                            |Arnhem|21 maart 2006  |
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN 21 MAART 2006

Uitstel streekplanherziening ontzanding Over de Maas in West Maas en Waal (A4) Gedeputeerde Staten hebben meer tijd nodig om zorgvuldig een besluit te kunnen nemen over de Herziening van het Streekplan Gelderland 2005 over de ontzanding van Over de Maas in West Maas en Waal. Het Milieueffectrapport (MER) moet namelijk op een aantal onderdelen worden aangepast, onder meer voor wat betreft de luchtkwaliteit. Daarnaast vragen het opstellen van de commentaarnota, het vergaren van de nodige kennis over de belangrijke feiten en het afwegen van belangen veel tijd. GS hopen deze herziening vast te stellen in de vergadering van PS op 29 juni 2006.

Opknappen verouderde bedrijventerreinen kost meer geld (C1) Vanaf 2007 is er niet voldoende geld beschikbaar om de voortvarende aanpak van het opknappen van verouderde bedrijventerreinen door te kunnen zetten. Bij de voorbereiding van de begrotingsbehandeling voor 2007 zal het college nagaan of een voorstel kan worden geformuleerd om het budget 'Reserve bedrijfsomgeving' te verhogen met 3,2 miljoen euro. Er is door het college ruimschoots voldaan aan de taakstelling om deze bestuursperiode 450 ha verouderde bedrijventerreinen op te knappen. Vanaf 2003 is inmiddels 527 ha aangepakt voor een bedrag van ongeveer 7,4 miljoen euro. Dit geld kwam onder andere uit het MIP (Meerjarig Investerings Programma) en EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Het MIP is weggevallen, onbekend is hoeveel geld er beschikbaar komt uit het EFRO-budget en er is vanaf 2008 geen GSO-geld meer gereserveerd voor herstructurering. GS willen vaart in de uitvoering houden. Dit jaar kan er een beroep worden gedaan op geld voor de Regionale UitvoeringsPlannen. Voor 2007 en volgende jaren moeten er andere oplossingen gevonden worden. Het voorstel van GS wordt besproken in de Commissie Economie en Milieu.

Oplossing gevonden voor voorkeurstracé omleiding Beneden-Leeuwen N322 (C2)
GS hebben PS geïnformeerd over de oplossing rond het voorkeurstracé voor de omleiding Beneden-Leeuwen (N322). Het voorkeurstracé van de N322 loopt deels door de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), categorie verweving. Voor de EHS geldt een 'nee-tenzij'-beleid, dat wil zeggen dat alleen in geval van groot maatschappelijk belang en het ontbreken van alternatieven de EHS mag worden aangetast, mits voldoende wordt gecompenseerd. Er wordt nu een ander open gebied als Ecologische Hoofd Structuur (EHS) aangewezen en daarnaast wordt 30 hectare ingericht als weidevogelgebied. Ten tijde van de instemming van PS met het voorkeurstracé is niet gesignaleerd dat dit deels door de EHS loopt. Binnenkort wordt het Milieu Effect Rapport samen met de partiële herziening van het Steekplan 2005 ter inzage gelegd.

Oost-Nederland dringt bij Brinkhorst (EZ) aan op afstemming Europese programma's (C9) Nederland krijgt voor de periode 2007-2013 ongeveer 1,5 miljard euro uit Europa, de zogenaamde structuurfondsen. Landsdeel Oost, waarin Gelderland, Overijssel en de stedelijke netwerken Zwolle/Kampen, Apeldoorn/Deventer/Zutphen, Ede/Wageningen, Arnhem/Nijmegen en Netwerkstad Twente samenwerken, dringt bij de minister van Economische Zaken aan op een goede horizontale afstemming tussen de verschillende Europese programma's in Nederland. In de brief aan Brinkhorst wordt de zorg uitgesproken dat door het ontbreken van een aansluiting op rijksniveau niet het maximale gehaald kan en zal worden uit de mogelijkheden die de Europese structuurfondsen bieden. De minister wordt gevraagd hier aandacht aan te schenken.

Nijmeegse IJzergieterij krijgt ruim 728.000 euro subsidie (C11) Geurbestrijding staat hoog in het vaandel van Gedeputeerde Staten. Om goede maatregelen te treffen bij de Nijmeegse IJzergieterij, één van de overlast veroorzakende bedrijven in het gebied Nijmegen West-Weurt, hebben GS besloten om een bedrag van E 728.649,- subsidie te verlenen (40%) in de kosten van geurbestrijding. PS hebben in 2004 besloten om maximaal 1 miljoen euro uit het Fonds Majeure Projecten ter beschikking te stellen. Behalve het provinciale geld krijgt de NIJG van de gemeenten Nijmegen en Beuningen ook een bedrag (E 141.914,-, eveneens 40% van de totale kosten) voor het treffen van maatregelen om de stofuitstoot te verminderen. De definitieve milieuvergunning kan pas worden verleend als de Europese Commissie met de subsidieverlening ('staatssteun') instemt.

Ambities van Gedeputeerde Staten op sociaal-economisch terrein grotendeels waargemaakt, maar er is nog veel werk te doen (C12) Terugkijkend op de inspanningen die in 2005 op sociaal-economisch vlak zijn verricht (Monitoringsverslag 2005), is het college van Gedeputeerde Staten tevreden met de resultaten. Er is veel geld en energie gestoken in het creëren van nieuwe arbeidsplaatsen door bedrijven binnen te halen. Ook is de innovatiekracht van het Gelderse MKB gestimuleerd. Ondersteuning van cultuurtoerisme en plattelandstoerisme zorgde voor nieuwe projecten, arbeidsplaatsen en meer toeristen. Het kennisbeleid met binnen de Gelderse grenzen de Food en de Health Valley, leverde een belangrijke bijdrage aan een duurzame economische groei en ook weer extra werkgelegenheid. Gelderland heeft laten zien dat ze een belangrijke toegevoegde waarde heeft voor een duurzame economische structuur.

Provincie betaalt mee aan bereikbaarheid bedrijventerrein Lageweg in Dreumel (C13) Met E 136.500,= nemen Gedeputeerde Staten de helft van de kosten voor hun rekening in de aanleg van een linksafvak voor bedrijventerrein Lageweg in Dreumel. De andere helft wordt door de gemeente West Maas en Waal gefinancierd. Het linksafvak op de provinciale weg N322 zal leiden tot een daling van het aantal verkeersongevallen. Daarnaast wordt de bereikbaarheid van het bedrijventerrein verbeterd.

Instellen Provinciale Commissie Woningbouw overbodig (C15) Gedeputeerde Staten zien geen reden om een Commissie Woningbouw in te stellen. Hiermee reageren GS op het voorstel van de SGP-fractie om een dergelijke commissie in het leven te roepen. Gedeputeerde Staten voeren hierbij de volgende argumenten aan. De knelpunten in de woningbouw zijn bekend uit de vele contacten met de gemeenten en de woningcorporaties en deze worden ook aangepakt. Het college houdt de vinger aan de pols en analyseert de ontwikkelingen voortdurend, zoals ook blijkt uit de onlangs uitgebrachte monitoringsrapportage 2005. In het periodiek overleg tussen college en gemeenten en corporaties worden de concrete knelpunten aangepakt, onder andere via het aanjaagteam en de Task Force voor de versnelling van de woningbouw. Ook door het beschikbaar stellen van financiën uit het budget van 2 miljoen euro dat hiervoor door PS beschikbaar is gesteld.

Geld voor betere overstapmogelijkheid bij Station Tiel Passewaaij (F1) Met een subsidie van 200.000 euro geven Gedeputeerde Staten een impuls aan de inrichting van de directe omgeving van het station Tiel Passewaaij. Met dit geld worden halteplaatsen, parkeerplaatsen en voet- en fietspaden in de directe omgeving van het station verbeterd. Bewoners van de nieuwe wijk Passewaaij kunnen hierdoor het station beter bereiken. De inrichting van het station zelf wordt gefinancierd door ProRail. Het station wordt ingericht met een verlengde perronkap. Hieraan hebben de gemeente en de provincie al bijgedragen. Met al deze investeringen krijgt het openbaar vervoer in Tiel Passewaaij een enorme impuls.

Geld voor transferplaatsen aan nieuwe Bedrijvenweg in Doetinchem (F2) Gedeputeerde Staten hebben de gemeente Doetinchem een subsidie van E 169.683,= gegeven voor de inrichting van transferpunten en doorstromingsmaatregelen voor het openbaar vervoer op de Bedrijvenweg en Terborgseweg. De Bedrijvenweg moet zorgen voor een betere afwikkeling van het verkeer rond station Doetinchem en het centrum van de stad. De Bedrijvenweg biedt de buslijndiensten 24, 27 en 29 de mogelijkheid van betere doorstroming. Met de aanleg van de transferpunten worden de bedrijventerreinen Wijnbergen en Verheulsweide, de (toekomstige) woonwijken Wijnbergen en De Vijverberg en de agrarische school met openbaar vervoer toegankelijk gemaakt.

Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over het volgende onderwerp:
. Effecten van baggerwerkzaamheden in het Twentekanaal nabij Almen (A2)
. Reis gedeputeerde Keereweer naar Mexico (A5)
. Vergadering Commissie Economie en Milieu van 15 februari 2006 over bodemsanering aan Schoolstraat 57 in Velp (C3) De beantwoording van statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten' onder 'vergaderingen'.