Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-135       |
|                                            |Arnhem|21 maart 2006  |
|                                            |,     |               |
AMBITIES VAN GEDEPUTEERDE STATEN OP SOCIAAL-ECONOMISCH TERREIN GROTENDEELS WAARGEMAAKT Maar er is tegelijkertijd nog veel werk te doen

Terugkijkend op de inspanningen die in 2005 op sociaal-economisch vlak zijn verricht, is het college van Gedeputeerde Staten tevreden met de resultaten. Er is veel geld en energie gestoken in het creëren van nieuwe arbeidsplaatsen door bedrijven binnen te halen. Ook is de innovatiekracht van het Gelderse MKB gestimuleerd. Ondersteuning van cultuurtoerisme en plattelandstoerisme zorgden voor nieuwe projecten, arbeidsplaatsen en meer toeristen. Het kennisbeleid met binnen de Gelderse grenzen de Food en de Health Valley, leverde een belangrijke bijdrage aan een duurzame economische groei en ook weer extra werkgelegenheid. De provincie Gelderland heeft laten zien dat ze een belangrijke toegevoegde waarde heeft voor een duurzame economische structuur. Dit is te lezen in het vandaag, 21 maart 2006, door GS vastgestelde Monitoringsverslag sociaal-economisch beleid 2005.

Bedrijventerreinen
Achteroverzitten is er echter voor GS niet bij. Namens het college zegt economiegedeputeerde René van Diessen: 'Er liggen nog voldoende uitdagingen die we de komende jaren op willen pakken. We hebben nog steeds te maken met een dalende werkgelegenheid. Daar moeten we samen met gemeenten en het bedrijfsleven extra op inzetten. We willen alle innovatiekracht van het bedrijfsleven mobiliseren. Voor de middellange termijn zijn de economische vooruitzichten gunstig. De economie is zich voorzichtig aan het herstellen'. Maar dan moeten we wel de kansen die er liggen oppakken. Oost N.V. (werven van nieuwe bedrijven) en Syntens (innovatie) ondersteunen Gelderland bij het uitvoeren van het economische beleid. Daarnaast zijn de economische samenwerkingsverbanden van de regio's heel belangrijk. Vooral wanneer het gaat om het opknappen van verouderde bedrijventerreinen en het tijdig beschikbaar hebben van voldoende ruimte op de terreinen. Diverse scenario's laten namelijk zien dat de vraag naar ruimte de komende jaren aantrekt. Het opknappen van de oude terreinen gaat boven verwachting snel. In het collegewerkplan voor de periode 2003-2007 is afgesproken deze periode 450 ha aan te pakken. Inmiddels is 527 ha gerevitaliseerd. Maar hier valt nog veel meer winst te halen. Er moeten namelijk veel meer terreinen opgeknapt worden dat een paar jaar geleden werd gedacht. Met het ingevoerde parkmanagement zijn ook al goede resultaten geboekt. Duurzaamheid is daarbij het kernbegrip. Gemeenten en ondernemers worden met behulp van het door Oost N.V. in opdracht van de provincie ontwikkelde handboek Parkmanagement bewust gemaakt van de noodzaak van duurzaamheid.

Kennis
De grote inzet op kennisbeleid werpt eveneens zijn vruchten af. De in Gelderland gelegen Food en Health Valley's (samen met de Technology Valley in Twente de Triangle vormend) hebben 50 nieuwe bedrijven zien ontstaan met 870 nieuwe arbeidsplaatsen. Oost-Nederland gooit hoge ogen met de Triangle. Er is afgelopen jaar 4,4 miljoen euro aan rijksgeld binnengehaald voor de ontwikkeling van kennisprojecten. Dit jaar en komende jaren zal de ambitie van Gelderland en Oost-Nederland om met Triangle tot de top van de wereld te gaan behoren, waargemaakt moeten worden. Voor iedereen in Gelderland is dit van belang om toekomstige werkgelegenheid te garanderen. Gelderland richt wat dat betreft ook heel duidelijk de blik naar buiten. Via economische missies naar o.a. China zijn nieuwe markten toegankelijk gemaakt voor het bedrijfsleven en kennisinstellingen.

Toerisme
Toerisme draagt voor een belangrijk deel bij aan de Gelderse economie. Via het ondersteunen van projecten, het opzetten van een goede organisatiestructuur van het Gelders-Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT) en de Regionale Bureaus voor Toerisme (RBT) worden zo veel mogelijk toeristen naar de Gelderse regio's getrokken. Daarbij speelden in 2005 twee kansrijke thema's: cultuurtoerisme en plattelandstoerisme. De Veluwe begint haar achterstand op de nummer 1 van meest populaire binnenlandse vakantiebestemmingen, de Noordzeekust, steeds meer in te lopen. De concurrentie met andere gebieden is echter stevig. Vandaar dat met het groei- en krimpbeleid op de Veluwe gepoogd wordt het gebied nog aantrekkelijker te maken. Door recreatiebedrijven te verplaatsen naar de grenzen van het Centraal Veluws Natuurgebied wordt daar groei en dus ook innovatie mogelijk. De natuur heeft hier baat bij evenals de recreant.

Energie
In de uitvoering van het energiebeleid spelen de gemeenten een belangrijke rol. De samenwerking tussen provincie en gemeenten heeft goede resultaten opgeleverd. Door het stimuleren van bio-energie, energie op bedrijventerreinen en bij woningbouw, windenergie en de gebiedsgerichte toepassing van warmte-koudeopslag willen wij een Gelderse bijdrage van 85% aan de Kyoto-doelstelling halen. Het streven van de provincie is om de 100% te halen.