Das rechtsbijstand

PERSBERICHT

Amsterdam, 21 maart 2006

DAS rechtsbijstand tegen afschaffing preventieve ontslagtoets

Het afschaffen van de preventieve ontslagtoets is een slechte maatregel voor zowel werknemers als werkgevers. Dat is de mening van DAS rechtsbijstand met het oog op de discussie die binnen de Sociaal-Economische Raad gaande is. Volgende maand zou de SER komen met het middellangetermijnadvies over de economie, waarvan het ontslagrecht een onderdeel uitmaakt.

Met het afschaffen van de preventieve ontslagtoets door het CWI kunnen werknemers zonder toetsing vooraf door een rechter of instantie op straat komen te staan. Daarbij blijven zij maanden in onzekerheid of dat wel terecht is geweest. Pas achteraf wordt immers door de rechter getoetst of sprake is geweest van een terecht ontslag. Zo'n procedure kan maanden voortslepen. Voor werkgevers lijkt de versoepeling van het ontslagrecht een uitkomst, maar ook daar zitten haken en ogen aan. Ook voor een werkgever geldt dat pas maanden later vaststaat of het gegeven ontslag terecht is geweest. De bedrijfsvoering kan hierdoor ontregeld worden.

Ook de suggestie om werknemers die bezwaar maken tegen het ontslag in dienst te houden totdat er een uitspraak is gedaan, is geen optie volgens DAS. Het leidt namelijk calculerend gedrag van werknemers in de hand. Werknemers kunnen, door zich te verzetten, nog maandenlang in dienst blijven. Als wel voor deze suggestie wordt gekozen, is de vraag wat de afschaffing van de preventieve ontslagtoets zal opleveren. De toets wordt dan immers verschoven van het CWI naar de kantonrechter. Daarbij is de vraag of de kantonrechter voldoende is toegerust om bijvoorbeeld bedrijfseconomische ontslagen te toetsen. De expertise hiervoor ligt thans vooral bij het CWI. Bovendien mag een grote toeloop van ontslagzaken naar de kantonrechter worden verwacht, wat tot een stagnatie bij de rechtbanken leidt.


- Einde bericht -


---
Noot aan de redactie:
DAS rechtsbijstand is de grootste juridische dienstverlener van Nederland. DAS heeft 850 medewerkers in dienst, waaronder circa 400 juristen en verhaalsdeskundigen, zodat de bij DAS verzekerde particulieren en bedrijven altijd kunnen terugvallen op deskundige specialisten. DAS behandelde in 2004 circa 85.000 zaken, op meer dan 40 verschillende rechtsgebieden. De premieomzet van DAS Nederland in 2004 bedroeg 133,8 miljoen euro en de winst voor belastingen 10,5 miljoen euro. DAS is gevestigd in 15 Europese landen en daarmee ook Europees marktleider op het gebied van rechtsbijstand. In Nederland heeft DAS vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Arnhem en Rijswijk.