Provincie Limburg

Provincie geeft NONOX borgstelling voor innovatieve slagkracht Versnellingsagenda: Kansencluster Nieuwe Energie

De Provincie Limburg staat voor 350.000,- borg voor de ontwikkeling van een innovatieve gasklep voor een verbrandingsmotor door het Hoensbroekse bedrijf NONOX. De NONOX-innovatie maakt deel uit van de Limburgse Versnellingsagenda waarin Nieuwe Energie als kansencluster is opgenomen. Andere borgstellers zijn: SenterNovem en de gemeente Heerlen.

NONOX B.V. is een opstartend bedrijf in Hoensbroek dat zich richt op de ontwikkeling van innovatieve verbrandingsmotoren. NONOX heeft een hoogwaardig product ontwikkeld voor milieuvriendelijke gasmotoren (zoals: aardgas en biogas). Het belangrijkste deel van de innovatie bestaat uit de ontwikkeling van een gasklep. De zogenaamde electronic operated control valve (EOCV). Deze zorgt ervoor dat aardgasmotoren hetzelfde rendement kunnen halen als dieselmotoren. Een even hoge prestatie maar dan tegen lagere brandstofkosten en met minder vervuilende emissies. De NONOX-innovatie heeft grote economische potentie, zeker in het licht van de stijgende olieprijzen en de ontwikkelingen op het gebied van milieu.

De technologie verkeert in de laatste ontwikkelingsfase voor marktintroductie. Voordat deze kan plaatsvinden, moet de technologie in een vrachtauto op de weg worden getest. In Thailand is SAMMITHR Motors (een Thaise producent van autos en vrachtwagens) bereid gevonden de technologie op de weg te testen. Het doel van de test in Thailand is om de motor productieklaar te maken en verzekerd te zijn van een eerste opdracht. De ontwikkeling van de test is echter kostbaar. Daarvoor is, naast de inbreng van eigen kapitaal door de onderneming, een lening ter hoogte van 1,8 miljoen nodig is. Deze lening wordt door een bank verleend met een risico van 200.000,-. Voor de overige 1,6 miljoen staan overheden borg. SenterNovem: 1.000.000,- gemeente Heerlen: 250.000,- en de Provincie Limburg: 350.000,-.

21-3-2006 14:50