BredeSchoolNet


Een gezinscentrum voor elke wijk

Als het aan staatssecretaris Ross ligt komt er in elke wijk een gezinscentrum. Deze centra kunnen een rol spelen in het preventieve jeugdbeleid. Ze moeten de informatie en hulpverlening voor gezinnen gaan bundelen.

45% van de probleemkinderen komt nu uit gezinnen met problemen. Een probleem bij een kind staat vaak niet op zichzelf, vindt Ross. Door snel alle problemen van probleemgezinnen aan te pakken, kun je erger voorkomen, en dus voorkomen dat kinderen uiteindelijk in de jeugdzorg terechtkomen. Om die problemen snel en goed aan te pakken, zijn centra nodig waar de hulp voor kinderen en gezinnen gebundeld is, denkt Ross. De consultatiebureaus zouden er de spil van moeten zijn. Die hebben nu al een geregeld contact met ouders van opgroeiende kinderen.

Ross wil zelf beginnen met alvast de verschillende financiële regelingen vanuit het rijk te bundelen. Er gaat nu geld naar de gemeenten voor de jeugdgezondheidszorg, voor de kinderopvang, voor kinderen met een sociaal medische indicatie, voor peuterspeelzalen, voor de bijstand, het schoolmaatschappelijk werk, etc. etc. Ross wil in ieder geval de geldstromen van VWS bundelen. Op dit moment krijgen de gemeenten met de meeste kinderen nog het meeste geld. Ross zou het beter vinden het geld te verdelen op basis van het risicoprofiel van de kinderen.