Unicef



Mijlpaal voor Internationaal Strafhof: eerste zaak tegen werving kindsoldaten
21 maart 2006, New York - Het werven, inlijven en gijzelen van minderjarige kinderen om ze vervolgens in te zetten in een militair conflict. De aanklacht liegt er niet om. Thomas Lubanga uit de Democratische Republiek Congo heeft de twijfelachtige eer om zich als eerste tegen deze beschuldigingen te verdedigen. Afgelopen vrijdag is hij in Kinshasa, de hoofdstad van Congo, gearresteerd en intussen zit hij in de gevangenis in Scheveningen. De internationale gemeenschap maakt werk van het misbruiken van minderjarige kinderen in conflicten.

Wereldwijd zijn er naar schatting meer dan 300.000 kinderen die gedwongen worden om actief deel te nemen aan een militair conflict. Voor hen gloort hoop dankzij het op handen zijnde proces tegen Lubanga.

Kinderen rekruteren is officieel oorlogsmisdrijf De 'Union des Patriotes Congolais' (UPC) waarvan Lubanga de vermeend oprichter en leider is, heeft zich de afgelopen jaren actief gemengd in het gewelddadige conflict in de DR Congo. Tegen de UPC zijn er echter zeer veel bewijzen dat zij kinderen inzet in de strijd. Zo veel bewijzen dat er nu 'een zaak' is voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.

De zaak tegen Lubanga is de eerste in zijn soort. Lubanga wordt als persoon aangeklaagd. Dit kan omdat ook individuen verantwoordelijk zijn voor hun (oorlogs)daden volgens het Verdrag van Rome uit 2002. Daarnaast stelt het verdrag dat kinderen jonger dan 15 jaar rekruteren een officieel oorlogsmisdrijf is. Het Verdrag van Rome was de basis van de oprichting van het 'International Crime Court' (ICC) zoals de veelgebruikte Engelse term is van het Internationaal Strafhof.

Arrestatie is belangrijk signaal Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal, is verheugd met de arrestatie van Lubanga. "Het geeft aan dat de internationale gemeenschap het inzetten van kindsoldaten niet langer tolereert. Of ze nu worden gedwongen deel te nemen of omdat ze willen ontsnappen aan armoede en honger, kinderen horen niet thuis op het slagveld. Het eerste dat ze dan verliezen is hun jeugd. De arrestatie is een belangrijk signaal, een mijlpaal!"

Unicef pleit al decennia lang voor (wettelijke) bescherming van kinderen in oorlogsgebieden. Daarnaast probeert zij geregeld met onderhandelingen kindsoldaten vrij te krijgen. Vrijgelaten kinderen worden opgevangen en met behulp van speciale programma's voorbereid op hun terugkeer naar de maatschappij. Wereldwijd zijn er veel van dit soort programma's, onder andere in de DR Congo.