Unicef



Wereld Water Dag: 400 miljoen kinderen zonder veilig drinkwater 21 maart 2006, Mexico City/New York - Op 22 maart is het Wereld Water Dag. Unicef grijpt deze gelegenheid aan om de wereld erop te wijzen dat 400 miljoen kinderen het moeten stellen zonder veilig drinkwater.

Handen wassen in Vietnam. Foto: Unicef/HQ99-0812/Lemoyne Handen wassen in Vietnam. Foto: Unicef/HQ99-0812/Lemoyne

De afgelopen dagen hebben kinderen over de problemen die voortkomen uit de tekorten aan schoon drinkwater gesproken tijdens het Children's World Water Forum in Mexico City, waarvan de organisatie mede in handen was van Unicef. Deze bijeenkomst ging vooraf aan een ontmoeting van wereldleiders over hetzelfde onderwerp.

Kinderen betalen hoogste prijs Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal: "Elke 15 seconden overlijdt een kind aan ziektes die worden veroorzaakt door vervuild water. Veel van de in de wereld heersende ondervoeding en ziektes zijn op vervuild water terug te voeren." Nog meer cijfers: meer dan een miljard mensen hebben geen schoon water. Een op de drie heeft zelfs geen eenvoudige wc. Kinderen betalen hiervoor de hoogste prijs. Als ze ziek worden, kunnen ze niet naar school. Veel meisjes blijven thuis, omdat er op scholen voor hen geen aparte wc's zijn. "Een kind dat in deze omstandigheden opgroeit, heeft weinig kans om aan de armoede te ontsnappen," zegt Veneman. Kinderen en volwassenen die ziek worden, kosten ook geld. Geschat wordt dat de gemiste dagen op school en op het werk jaarlijks wereldwijd ongeveer 63 miljard dollar kosten.

Verantwoordelijkheid van regeringsleiders Veel van de ruim honderd kinderen die deelnamen aan het Children's World Water Forum hebben in hun eigen land veel gedaan om de omstandigheden op het gebied van water en hygiëne te verbeteren. "Veel kinderen blijven waar ik woon weg van school. Ze worden ziek door het drinken van vervuild water of doordat ze hun handen niet wassen," zegt de 16-jarige Dolly Akhter die in een sloppenwijk in Bangladesh woont. Zij geeft de bewoners van de wijk voorlichting over het belang van een goede hygiëne. "We zijn hier om regeringsleiders erop te wijzen dat ze zich moeten inzetten voor onze gezondheid en ons onderwijs. Het is ons recht en hun verantwoordelijkheid."

Problemen per regio anders Elke regio in de wereld heeft weer andere problemen op het gebied van water en sanitaire voorzieningen.

Afrikaanse landen beneden de Sahara Hier is vooral een tekort aan water, als gevolg van tientallen jaren van conflicten, slecht beheer van landbouwgrond en langdurige droogte. Ruim 42 procent van de bevolking heeft geen schoon water en slechts 36 procent heeft een wc. Dit is de enige regio waar een achterstand heerst op zowel water- als sanitaire voorzieningen en hygiëne.

Zuid- en Oost-Azië
Meer dan de helft van de mensen - dat is 1,5 miljard - zonder toilet leeft in India en China. Hier zijn de slechte omstandigheden op het gebied van hygiëne het grootste probleem. De achteruitgang van de waterkwaliteit wordt ook steeds meer een punt van zorg. Het grondwater wordt vervuild door bijvoorbeeld arsenicum en fluoride, waardoor de gezondheid van 50 miljoen mensen in gevaar komt.

Centraal- en Oost-Europa In deze regio neemt de watervoorraad af. Hier heeft niet iedereen toegang tot schoon water en de samenwerking om de bestaande waterbronnen goed te beheren laat erg te wensen over. De armste kinderen zijn van deze problemen het slachtoffer.

Latijns-Amerika
In de landen zelf en tussen landen onderling in deze regio valt de extreme ongelijke verdeling van water- en sanitaire voorzieningen op. Kinderen op het platteland zijn veel slechter af dan kinderen in de steden. Vooral inheemse en minderheidsgroeperingen vallen buiten de boot.

Veneman: "Op Wereld Water Dag kunnen we zien hoe het gaat met onze vorderingen. In 2015 moet het aantal mensen dat het zonder veilig water en sanitaire voorzieningen moet doen zijn gehalveerd. Als we ons aan deze belofte willen houden, moeten landen kinderen centraal stellen in hun beleid op dit gebied."