Voedingcentrum
Veel varkens hebben MRSA-bacterie
21 maart 2006
Bij steeds meer varkens komt de âziekenhuisbacterieâ MRSA voor. Dat
blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en
Milieu (RIVM) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Het
Voedingscentrum onderstreept de mededeling van de VWA dat de kans op
MRSA-besmetting via het eten van varkensvlees verwaarloosbaar klein
is. Wel adviseert het Voedingscentrum op te passen voor
kruisbesmetting.
RIVM en VWA concluderen dat de MRSA-bacterie de afgelopen jaren
langzamerhand vrij massaal de Nederlandse varkensstapel besmet heeft.
40 procent van de varkens in het onderzoek bleek besmet te zijn.
Infecties
MRSA is een variant op de bacterie Staphylococcus aureus (SA), een
bacterie die één op de drie Nederlanders in de neus draagt zonder
het te weten. MRSA kenmerkt zich door haar resistentie tegen
verschillende antibiotica. Ziekenhuizen zijn huiverig voor deze
bacterie, omdat ze (bijvoorbeeld na operaties) bij mensen met mindere
weerstand voor moeilijk behandelbare infecties kan zorgen.
Ziekenhuizen proberen deze bacterie dan ook buiten de deur te houden.
Buiten het ziekenhuis doet de bacterie geen kwaad.
Varkenshouders
Varkenshouders kunnen de MRSA-bacterie nu bij zich dragen zonder zelf
ziek te worden. Hierdoor bestaat de kans dat varkenshouders die een
ziekenhuis bezoeken, de bacterie het ziekenhuis binnenbrengen, met
alle gevolgen vandien. Momenteel wordt bekeken of deze varkenshouders
in een ziekenhuis apart moeten worden gehouden.
Vlees
Omdat de MRSA-bacterie bij mens en dier vooral in de huidflora
voorkomt, is de kans op besmetting via het eten van varkensvlees
verwaarloosbaar klein. Als de bacterie op varkensvlees aanwezig is,
dan zal ze de bereiding van het vlees niet overleven. Het
Voedingscentrum adviseert daarbij wel op het risico van
kruisbesmetting te letten. Kruisbesmetting wil zeggen dat de bacterie
via de handen, de verpakking, of het gereedschap van het rauwe
varkensvlees overstapt op etenswaren die niet (meer) verhit worden. In
zoân geval zou besmetting met de bacterie kunnen plaatsvinden.
Rosé bakken
Omdat de bacterie op varkensvlees zit, en niet er in, is rosé bakken
geen bezwaar. Bij gemalen vlees of ingesneden vlees is rosé bakken
wel bezwaarlijk, omdat daar de buitenkant van het vlees in het
binnenste terecht kan komen.