Voedingcentrum


Veel varkens hebben MRSA-bacterie

21 maart 2006

Bij steeds meer varkens komt de âziekenhuisbacterieâ MRSA voor. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Het Voedingscentrum onderstreept de mededeling van de VWA dat de kans op MRSA-besmetting via het eten van varkensvlees verwaarloosbaar klein is. Wel adviseert het Voedingscentrum op te passen voor kruisbesmetting.

RIVM en VWA concluderen dat de MRSA-bacterie de afgelopen jaren langzamerhand vrij massaal de Nederlandse varkensstapel besmet heeft. 40 procent van de varkens in het onderzoek bleek besmet te zijn.

Infecties
MRSA is een variant op de bacterie Staphylococcus aureus (SA), een bacterie die één op de drie Nederlanders in de neus draagt zonder het te weten. MRSA kenmerkt zich door haar resistentie tegen verschillende antibiotica. Ziekenhuizen zijn huiverig voor deze bacterie, omdat ze (bijvoorbeeld na operaties) bij mensen met mindere weerstand voor moeilijk behandelbare infecties kan zorgen. Ziekenhuizen proberen deze bacterie dan ook buiten de deur te houden. Buiten het ziekenhuis doet de bacterie geen kwaad.

Varkenshouders
Varkenshouders kunnen de MRSA-bacterie nu bij zich dragen zonder zelf ziek te worden. Hierdoor bestaat de kans dat varkenshouders die een ziekenhuis bezoeken, de bacterie het ziekenhuis binnenbrengen, met alle gevolgen vandien. Momenteel wordt bekeken of deze varkenshouders in een ziekenhuis apart moeten worden gehouden.

Vlees
Omdat de MRSA-bacterie bij mens en dier vooral in de huidflora voorkomt, is de kans op besmetting via het eten van varkensvlees verwaarloosbaar klein. Als de bacterie op varkensvlees aanwezig is, dan zal ze de bereiding van het vlees niet overleven. Het Voedingscentrum adviseert daarbij wel op het risico van kruisbesmetting te letten. Kruisbesmetting wil zeggen dat de bacterie via de handen, de verpakking, of het gereedschap van het rauwe varkensvlees overstapt op etenswaren die niet (meer) verhit worden. In zoân geval zou besmetting met de bacterie kunnen plaatsvinden.

Rosé bakken
Omdat de bacterie op varkensvlees zit, en niet er in, is rosé bakken geen bezwaar. Bij gemalen vlees of ingesneden vlees is rosé bakken wel bezwaarlijk, omdat daar de buitenkant van het vlees in het binnenste terecht kan komen.