Politie Groningen

Monument voor overleden politiemensen

Ontwerp monument

Provincie Groningen, 21-03-2006 o Politie Nederland krijgt op 21 maart 2006 een monument voor politiemensen die tijdens het werk om het leven zijn gekomen. Het monument heet de Tuin van Bezinning en is gerealiseerd bij de vestiging van de Politieacademie Huis t Velde in Warnsveld. Het wordt een plek waar de namen van tijdens de dienstuitoefening overleden politiemensen te lezen zijn én een plaats die ruimte biedt voor reflectie op de fundamentele waarden van het politiewerk.

De opening wordt bijgewoond door prof. mr. Pieter van Vollenhoven en ruim driehonderd nabestaanden.

Ontwerp monument

De tuin is ontworpen in de vorm van een Acanthusblad, een symbool dat door architect Marot veel gebruikt is in de haardschouwen van Huis t Velde, maar bijvoorbeeld ook in kasteel Het Loo in Apeldoorn. In de nerven van het blad komen paden met opstaande randen, waarin nu de namen van 140 overleden collegas zijn gegraveerd. Deze namen zijn gevonden na een intensieve speurtocht door de archieven van de Rijkspolitie, Gemeentepolitiekorpsen, vakbonden en ministeries. Het gaat om overleden collegas vanaf 1 januari 1946. Dat is een keuze geweest die ook te maken heeft met de Rijkspolitie die in november 1945 ontstond, het nog in leven zijn van nabestaanden en het feit dat de Tweede Wereldoorlog eigen monumenten heeft.

Namen Groningse korps

Vanuit de regio Groningen (zowel Rijks- als Gemeentepolitie) zullen er zes namen van overleden collegas in het monument worden gegraveerd.