Gemeente Boxmeer


Provinciale subsidies voor Boxmeerse verkeersprojecten

In totaal investeert de provincie Noord-Brabant in 2006 ruim 15 miljoen in de medefinanciering van verkeersprojecten. Voor de regio Noordoord Brabant heeft Gedeputeerde Staten een bedrag van ruim 1,8 miljoen toegekend. Daarvan is 236.900,00 voor de gemeente Boxmeer.

De provincie verstrekt subsidies voor de aanpak van regionale uitvoeringsprogrammas op het gebied van verkeer. Die programmas zijn door gemeenten opgesteld en goedbevonden door de provincie. De subsidiegelden zijn gedeeltelijk afkomstig van het Rijk, en gedeeltelijk van de provincie zelf. Subsidies worden verstrekt aan projecten waarbij de aanleg of de verbetering van infrastructuur het doel is, of waarbij mensgerichte maatregelen het doel zijn om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Bijdragen voor Boxmeerse verkeersprojecten
Voor de verkeersmaatregelen aan de Rondweg / Loonseweg is 92.500,00 gegeven. Met het gemeentelijke krediet daarbij opgeteld betekent dit dat we 197.500,00 beschikbaar hebben. Om het gewenste weggedrag af te dwingen op de Rondweg / Loonseweg zijn snelheidsremmende maatregelen noodzakelijk. Het gaat hier om een 60 km zone, waar automobilisten regelmatig nog 100 km/ uur rijden.

Voor de verkeersmaatregelen aan de St. Janslaan hebben we in totaliteit 76.000,00 beschikbaar, inclusief een provinciale bijdrage van 31.000,00. Het gaat hier om een fietsroute naar de scholengemeenschap Stevensbeek, om het fietsverkeer van het gemotoriseerd verkeer te kunnen scheiden.

Voor het verplaatsen van de carpoolplaats aan de Provincialeweg is 27.000 subsidie verleend. Bij de rotonde Sterckwijck komt een nieuwe voorziening met 16 plaatsen. De parkeerplaatsen aan de Sportlaan (rotonde Saxe Gotha) fungeren straks als carpoolplaats.

In het centrum worden op termijn 150 fietsparkeerplaatsen gerealiseerd. Hiervoor heeft de provincie 58.400,00 subsidie beschikbaar gesteld. De plannen zijn echter nog niet definitief. Het uiteindelijke plan zal aan de gemeenteraad worden voorgelegd, waarbij wordt voorgesteld extra krediet beschikbaar te stellen uit de gemeentekas. Aan de raad zal ongeveer een bedrag van gelijke omvang gevraagd worden, waardoor het totaal bedrag op ca. 120.000 komt.

Voor de verbetering van de verkeersveiligheid is een aantal mensgerichte projecten op touw gezet. Denk dan onder andere aan educatie en voorlichting. Speerpunt hierbij is het Brabants Verkeersveiligheidslabel (BVL). Het BVL biedt scholen en gemeenten de helpende hand om structureel en meer op de praktijk van alle dag gerichte verkeerseducatie te geven. Het is een project van de provincie voor verkeerseducatie gericht op jongeren van 4-18 jaar. Van de 18 basischolen in de gemeente nemen nu 12 scholen hieraan deel.

Daarnaast zal voor de derde maal het BROEM (BReed overleg Ouderen En Mobiliteit)- project worden georganiseerd. Dit is een opfriscursus voor 50+ waarbij zowel de verkeerstheorie als -praktijk aan de orde komt. Voor de uitvoering van deze projecten is 35.000,00 nodig. De provincie heeft 80% van de kosten gesubsidieerd, zijnde 28.000,00.

Uitvoering projecten
Naar alle waarschijnlijkheid starten we in de tweede helft van 2006 met de verkeersmaatregelen aan de Rondweg/Loonsweg en de St. Janslaan. Voorafgaand overleggen we met de aanwonenden en de dorpsraden over de te nemen maatregelen en de wensen die er leven. Belangrijk is immers dat men zich kan vinden in de uiteindelijk te nemen verkeersmaatregelen. De komst van de fietsparkeerplaatsen is afhankelijk van het nog te nemen raadsbesluit.

De verkeersveiligheidsprojecten organiseren we jaarlijks. De oganisatie van het BROEM project is in handen van de Stichting Welzijn Ouderen Gemeente Boxmeer.

Informatie
Voor meer informatie over het voorgaande kunt u contact opnemen met de heer J. Bennink, afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, onderdeel Verkeer. Verder kunt u aangaande het BVL informatie vinden op de website www.bvlbrabant.nl hier staan tevens alle deelnemende scholen. Het uiteindelijke doel is dat alle scholen aan het BVL-project gaan deelnemen.