Provincie Limburg

Samenwerking in de voedselketen en in de omgeving biedt landbouw ontwikkelingskansen

Gedeputeerde Staten in twee notities over landbouw:

Samenwerking, zowel binnen de voedselketen als in de eigen omgeving van een bedrijf, biedt de landbouw de beste mogelijkheden voor verdere ontwikkeling. De Provincie Limburg steunt samenwerking en clustervorming, onder meer omdat de landbouw zo kan bijdragen aan economie en leefbaarheid van het platteland en aan het herstel en verbeteren van omgevingskwaliteiten.

Dat zijn belangrijke conclusies uit twee notities die Gedeputeerde Staten van Limburg hebben laten opstellen over de Limburgse landbouw.

De Limburgse landbouw is omvangrijk en divers, en van oudsher sterk internationaal georiënteerd. De Limburgse landbouw is sterk verbonden met zijn natuurlijke omgeving, en heeft een sterke publieke dimensie. Verschillende (inter-)nationale ontwikkelingen zijn van invloed op de landbouw, zoals ontwikkelingen in de economie, welvaart, demografie, technologie, sociale en culturele ontwikkelingen en sturing door de overheid. Voor Limburg is nagegaan wat de belangrijkste trends en ontwikkelingen zijn en welke rol de provincie daarin speelt of kan spelen.
Het resultaat daarvan is te vinden in twee notities De Limburgse landbouw in kaart en Trends en ontwikkelingen in de Limburgse landbouw. De eerste geeft het (economische) belang van verschillende landbouwsectoren in Limburg ruimtelijk weer. Grafieken van belangrijke kengetallen (o.a. aantal bedrijven, arealen, arbeidsplaatsen en veestapel) illustreren de ontwikkelingen in de laatste 10 jaar. De Notitie Trends is als het ware ook een doorvertaling van de LNV-toekomstvisie Kiezen voor Landbouw. Het opstellen van deze notitie heeft tegelijk gelopen met het ontwerp van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg 2006, waarvoor de notitie als achtergrondinformatie dient.

Speerpunten
De belangrijkste reacties van de landbouw op de genoemde maatschappelijke ontwikkelingen zijn schaalvergroting (intensivering, productiestijging en daling van het aantal bedrijven), clustervorming en ketensamenwerking, kennis en innovatie, verbreding en verdiepingsactiviteiten door landbouwbedrijven, de beheersfunctie van de landbouw, duurzame productie en het belang van goed ondernemerschap.

De Provincie Limburg speelt op deze ontwikkelingen in vanuit een stimulerende en ontwikkelingsgerichte rol, gericht op een landbouw die kan bijdragen aan economie en leefbaarheid van het platteland, en op het herstel en verbeteren van omgevingskwaliteiten. De Provincie brengt hiervoor partijen bij elkaar, vormt coalitie, biedt beleidsruimte waar mogelijk, zoekt samen oplossingen en ondersteunt initiatieven en sleutelprojecten. Belangrijke speerpunten voor de uitvoering van het beleid zijn Greenport Venlo, regiobeleving, kennis en innovatie, verbetering van de ruimtelijke structuur, groen-blauwe diensten en duurzame productie.

Voor een aantal van deze speerpunten is en wordt een belangrijke fundament gelegd (zoals voor Greenport Venlo, kennis en innovatie en ruimtelijke structuurverbetering). De Provincie zal samen met de landbouwsector én andere sectoren de speerpunten regiobeleving, groen-blauwe diensten en duurzame productie nader invullen en tot uitvoer brengen. Daarbij streeft de Provincie naar robuustheid en samenhang van initiatieven, die zijn gericht op de markt, klant én de omgeving.

De beide notities zijn terug te vinden op
www.limburg.nl/plattelandinuitvoering, klik op Documenten.

21-3-2006 13:13