Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Nieuwe regels verhinderen vakanties van duizenden gehandicapten

Enkele duizenden mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking krijgen binnenkort te horen dat de door hen geboekte vakantie niet doorgaat. Voor deze vakantiegangers zijn geen gelijkwaardige of betaalbare alternatieven, mede doordat ze vaak niet op reis kunnen met grotere groepen. Om dergelijke vakanties enigszins betaalbaar te houden, wordt vaak gebruik van gehuurde (9-persoons)busjes. Deze busjes worden bestuurd door vrijwilligers die zich inzetten om mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking een onvergetelijke vakantie te bezorgen.

Van de inspectie voor Verkeer en Waterstaat mag het vervoer echter niet meer op deze manier uitgevoerd worden. De reisbranche moet gebruik gaan maken van officiële taxibedrijven met chauffeurs. Deze taxibedrijven werken echter op commerciële basis en maken de vakanties onbetaalbaar. De reizen kunnen daardoor niet doorgaan en het wordt de reisbranche voor mensen met een beperking bijna onmogelijk gemaakt om voor deze doelgroepen reizen op maat bieden.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat ziet het vervoer van mensen niet langer als "nevenactiviteit" van deze reisbranche voor aangepaste vakanties maar als hoofdactiviteit. Daardoor is het vervoer volgens de Wet Personenvervoer concurrerend met commercieel vervoer door taxibedrijven. De reisbranche wordt nu opgelegd om gebruik te maken van officiële taxibedrijven met chauffeurs die in het bezit zijn van een taxichauffeurdiploma, bewijs van goed gedrag en een medische keuring. De Wet Personenvervoer 2000 is nooit bedoeld om dergelijke vakanties onmogelijk te maken. Het vervoer is slechts een onderdeel van het totaalpakket, waarbij meestal geen winstoogmerk voorop staat. Toch houdt het ministerie vast aan zijn eigen zienswijze en heeft een groot aantal stichtingen een last onder dwangsom opgelegd. Intussen is van vijf organisaties bekend dat ze zijn beboet. Voor iedere volgende overtreding wordt er een dwangsom van 20.000,- opgelegd per geval.

Richard Ruiter uit de Werkgroep Vervoer van de NBAV (Nederlandse Branchevereniging voor Aangepaste Vakanties) verduidelijkt: "Onze reisbranche heeft als hoofddoel mensen met een handicap een reis op maat te bieden. Zo kunnen ook zij genieten van bijvoorbeeld mooie landschappen, bijzondere excursies en activiteiten, het liggen in de zon, het opsnuiven van cultuur en het maken van nieuwe vrienden. Dát is onze hoofdactiviteit. Vervoer is en blijft een nevenactiviteit. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het aanbieden van maaltijden, verzekeringen en excursies. Nog even en de overheid wil ook dat alle vrijwilligers in het bezit zijn van een horecavergunning of een toeristische opleiding hebben gevolgd."

De NBAV is ernstig verontrust over deze ontwikkeling. Veel stichtingen hebben al noodgedwongen reizen moeten annuleren. Zoals het er nu uitziet worden vele reizen niet uitgevoerd en worden vele duizenden gehandicapte mensen hierdoor gedupeerd. De NBAV blijft in gesprek met het ministerie van Verkeer en Waterstaat om hen te overtuigen dat er uitzonderingen op de wet mogelijk gemaakt moeten worden.

(Geplaatst: 21 maart 2006)

---