European Union



IP/06/332

Brussel, 20 maart 2006

Lente in Europa 2006: Europese jeugd voert discussie over haar toekomst

Voor het vierde achtereenvolgende jaar organiseert het netwerk van de Europese ministeries van Onderwijs (European Schoolnet) in samenwerking met de Europese Commissie "Lente in Europa", een evenement dat de Europese jeugd bekend moet maken met de problemen die in Europa spelen. Tussen 21 maart en 9 mei 2006 worden in de scholen van de lidstaten, de toetredende landen en andere Europese landen (waaronder Noorwegen, Bosnië-Herzegovina en Zwitserland) gelijktijdig activiteiten georganiseerd onder de titel "Discussiëren over onze toekomst".

"Lente in Europa" wordt sinds 2001 jaarlijks georganiseerd. Het is een campagne die bedoeld is om jongeren bekend te maken met de problemen die in Europa spelen, en die een dialoog op gang moet brengen tussen leerlingen, leraren en toonaangevende figuren in de Europese Unie over hun visie op Europa en de toekomst van Europa.

Margot Wallström, vice-voorzitter van de Europese Commissie: "Lente in Europa past binnen het noodzakelijke debat over de toekomst van Europa omdat het gaat om hen die over enkele jaren in de Europese Unie aan het roer staan. Ze moeten merken dat hun stem gehoord wordt en dat de Unie meerwaarde kan hebben".

Lente in Europa 2006 biedt alle scholen met leerlingen in de leeftijdscategorie van 7 tot 17 jaar een unieke gelegenheid om hun mening kenbaar te maken en de Europese jongeren te leren hoe zij met de Europese instellingen een betere dialoog kunnen voeren en een beter inzicht kunnen krijgen in de democratische ontwikkelingen in Europa.

Ján Figel', commissaris voor onderwijs en opleiding: "Elk jaar nemen tienduizenden Europese jongeren uit het hoger en beroepsonderwijs deel aan Europese programma´s die speciaal voor hen zijn bestemd. Om van de jongeren goede Europese burgers te maken, moeten ze meer te weten kunnen komen over Europa en deelnemen aan het debat over de toekomst ervan".

Vooraanstaande nationale en Europese figuren (leden van de Commissie, het Europees Parlement, het Comité van de Regio´s en het Economisch en Sociaal Comité) zijn verzocht een actieve bijdrage te leveren aan de debatten over de toekomst van Europa en tussen 21 maart en 9 mei zelf een school te bezoeken, debatten te organiseren en op internet deel te nemen aan discussies. De activiteiten in de scholen omvatten ook rollenspelen over het besluitvormingsproces en discussies en activiteiten waarin de Europese waarden centraal staan.

De vorige drie edities van Lente in Europa gingen over de Conventie (2003), de uitbreiding (2004) en de Europese grondwet (2005). De website is in twintig talen beschikbaar:

www.springday2006.org