Ingezonden persbericht
Veel aandacht voor milieu bij ontwikkeling
Er is nog veel onduidelijkheid over de invloed van milieuregelgeving op de ruimtelijke ontwikkeling. Bouwkennis heeft in december een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat milieuregelgeving een belangrijk knelpunt vormt in de ruimtelijke ontwikkeling. De oplossingen voor milieuknelpunten worden door de marktpartijen hoofdzakelijk gezocht in het aanpassen van de plannen. Een opvallende uitkomst van het onderzoek is echter dat het voorhanden zijn van oplossingen een knelpunt niet per definitie wegneemt.
Ten behoeve van dit onderzoek, dat is opgesteld in samenwerking met ONRI Organisatie van advies- en ingenieursbureaus, zijn 339 geslaagde enquêtes afgenomen onder gemeenten, woningcorporaties, zelfontwikkelende bouwers en projectontwikkelaars. Uit de resultaten komt naar voren dat gemiddeld één op de drie bouwprojecten stagneert vanwege milieuregelgeving. Er kan dus gesproken worden van een serieus spanningsveld tussen de beide beleidsterreinen. Ervan uitgaande dat de druk op de ruimte alleen maar zal toenemen, is te verwachten dat het aantal stagnerende projecten de komende jaren ook zal stijgen. De consequentie van het stagneren van projecten is dat de projectkosten omhoog gaan of dat het project wordt gestopt. Daarnaast komt het vaak voor dat de planning niet wordt gehaald of dienen de oorspronkelijke plannen te worden aangepast.
Oplossingen
Dat milieuregelgeving een knelpunt vormt in de ruimtelijke ontwikkeling moge duidelijk zijn, maar hoe gaan de verschillende partijen hier mee om. Voor alle doelgroepen geldt dat zij de oplossingen voor milieuknelpunten hoofdzakelijk zoeken in het aanpassen van de plannen (gemiddeld 79%). Ook het inhoudelijk zoeken naar oplossingen wordt veel genoemd. Opvallend is dat de ontwikkelaars, meer dan andere marktpartijen, kiezen voor een procesmatige aanpak (55%), een contractuele oplossing (32%) en ook niet schromen om een geschil doormiddel van een procedure uit te vechten (26%).
Om inzicht te verkrijgen in de behoefte aan specifieke oplossingen is de respondenten de vraag gesteld voor welke milieuaspecten onvoldoende oplossingsgerichte maatregelen voor handen zijn. Het blijkt dat de roep om oplossingsgerichte maatregelen bij de luchtkwaliteit en beschermde diersoorten het grootst is. Dat deze twee aspecten genoemd worden is niet vreemd aangezien de invloed van ontwikkelende partijen hierop beperkt is. De twee grootste milieuknelpunten (geluid en bodemveront-reiniging) scoren ook vrij laag als het gaat om de vraag naar oplossingsgerichte maatregelen. Kennelijk wordt een knelpunt niet veroorzaakt doordat er onvoldoende oplossingen voor handen zijn.
Regievoerder
Uit het onderzoek blijkt verder dat er grote onduidelijkheid bestaat er over de vraag wie nu eigenlijk de regie voert bij de vraagstukken betreffende milieuregelgeving. Maar liefst 79% van de gemeenten geeft aan vooral zelf de regie te voeren, terwijl andere partijen juist het tegenovergestelde ervaren. Minder dan eenderde van de private partijen geeft aan dat de gemeente de regie voert, terwijl 57% zegt dat de gemeente de regie bij de ontwikkelaar legt. Het gevolg van deze onduidelijkheid is dat niemand de regie neemt waardoor geen of onzorgvuldige keuzes worden gemaakt. Geconcludeerd kan worden dat tussen de partijen onderling meer duidelijkheid gerealiseerd moet worden over de precieze rolverdeling en de consequenties die dit met zich meebrengt.
Milieuregelgeving wordt voornamelijk als een randvoorwaarde gezien, die nu eenmaal bij ruimtelijke projecten betrokken hoort te worden. Private partijen zijn echter iets minder overtuigd van deze onmisbaarheid. Toch wordt in veel gevallen, zowel publiek als privaat, milieuregelgeving als een belemmering dan wel knelpunt ervaren. Verder blijkt de bereidheid om te investeren in milieukwaliteit redelijk hoog, zolang het, op zijn Hollands gezegd, maar niet te veel kost.
De bovengenoemde uitkomsten zijn slechts enkele resultaten van het onderzoek. Het complete onderzoek geeft onder meer inzicht in de consequenties van milieuaspecten bij het bouwen en bij wat voor projecten er vooral sprake is van belemmering. De resultaten van het onderzoek zijn gratis verkrijgbaar voor abonnees van het Bouwkennis Kwartaalrapport.
Bouwkennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, woon-, vastgoed- en installatiesector. De producten van Bouwkennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het beleid. Voor meer informatie over Bouwkennis of om u in te schrijven voor de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwkennis.nl.