Ingezonden persbericht


PERSREACTIE

Leidschendam, 20 maart 2006

REACTIE DETAILHANDEL OP BUSINESS IMPROVEMENT DISTRICT HEFFING

Nationaal toezicht voor `veiligheidsheffing' Rotterdam

Vandaag presenteert de gemeente Rotterdam plannen voor een nieuwe veiligheidsheffing voor winkeliers, de `BID-heffing'. Dit wordt geregeld via een opslag op het OZB-tarief voor winkels.

Een intentieverklaring voor het project wordt aangeboden aan een aantal Tweede Kamerleden. Met een motie van het CDA is vorig jaar een wettelijke mogelijkheid gecreëerd voor collectieve fondsvorming door gemeenten via een opslag op OZB-tarieven.

Veel winkeliers zijn tegen het invoeren van deze nieuwe heffing, omdat dan drie maal moet worden betaald voor gemeentetaken, zoals veiligheid en het schoonmaken van de openbare ruimte. Er wordt betaald via de OZB, via een veiligheidsheffing en winkeliers besteden jaarlijks zelf of via servicecontracten miljoenen aan veiligheid en schoonmaak.

Onduidelijk is wat de gemeente Rotterdam met deze heffingen wil doen. Het klopt dat veel ondernemersverenigingen worstelen met een lage organisatiegraad, maar een verplichte heffing zal het draagvlak bij winkeliers niet vergroten. Bovendien wijst de ervaring uit dat éénmaal door de gemeente ingestelde heffingen vaak een structureel karakter krijgen. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) heeft daarom voorwaarden voor een nieuwe op te leggen veiligheidsheffing geformuleerd.

Voorwaarden
Essentieel voor het succes van een BID-heffing zijn draagvlak bij de detailhandel, transparantie, inspraak en kostenefficiëntie. De RND is daarom van mening dat een nieuwe veiligheidsheffing kan worden ingesteld voor bepaalde tijd (maximaal 3 jaar) en met steun van een meerderheid van de winkeliers.
Meer dan 70% van de ondernemingen, die meer dan 70% van de WOZ-waarde van de panden in het winkelgebied vertegenwoordigen, moeten het heffingsvoorstel van de gemeente steunen. Met de eis voor een ruime meerderheid wordt voorkomen dat een paar grote ondernemingen hun wil opleggen aan een grote groep kleine winkeliers. Wordt aan deze voorwaarden niet voldaan dan acht de RND de nieuwe lokale heffing kansloos.

De RND vindt het stijgen van gemeentelijke heffingen voor winkeliers zorgelijk en onacceptabel. Het is aan de regering om hieraan paal en perk stellen. Er moet nationaal toezicht komen op alle heffingen en tarieven van gemeenten.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een onafhankelijke overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 11 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 14.000 vestigingen, 250.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht