Gemeente Den Haag

Ondertekening intentieverklaring voor aantrekkelijker winkelgebied

Ondernemers, politie en gemeente in het Zeeheldenkwartier gaan met het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) langdurig samenwerken om de veiligheid in het winkelgebied te verbeteren. De partijen onderstrepen de samenwerking maandag 20 maart met de ondertekening van een intentieverklaring.

Tijdens de bijeenkomst zullen ondernemersvereniging De Zeehelden, politie, gemeente, HTM en brandweer de intentieverklaring ondertekenen. Burgemeester Deetman zal namens het gemeentebestuur zijn handtekening plaatsen. Met de intentieverklaring verbinden de partijen zich aan een langdurige samenwerking teneinde het keurmerk te behalen en te behouden. Het KVO is een goed instrument om een winkelgebied aantrekkelijk, schoon en veilig te houden.

In januari is een nul-meting onder de ondernemers gehouden om de veiligheid in het gebied in kaart te brengen. Daaruit blijkt onder andere dat rondslingerend afval en fietswrakken zorgen voor ergernis. Ook uitgaanspubliek dat met een glaasje te veel op de kroeg verlaat, zorgt nogal eens voor overlast in de wijk. Op basis van de nul-meting, een nog te houden bezoekersenquête en een wijkschouw wordt een actieplan gemaakt om de problemen aan te pakken. De concrete maatregelen voeren de partijen samen uit. Ook wordt aandacht geschonken aan brandveiligheid en verkeersveiligheid. Onlangs tekenden ook overheid en ondernemers in Scheveningen-bad en op de Dierenselaan/Apeldoornselaan zo'n intentieverklaring.

De Haagse Binnenstad bestrijdt al langer overlast en criminaliteit met het KVO. De resultaten van de acties, zoals het collectief winkelverbod voor winkeldieven en overlastgevers, zijn daar zichtbaar in dalende criminaliteitscijfers. Ook op de Leyweg en in het Forepark wordt al gewerkt met het keurmerk. In de periode 2006 - 2008 starten in 15 verschillende winkelgebieden en bedrijventerreinen in Den Haag KVO-trajecten.

Veilig ondernemen
Veilig ondernemen is onderdeel van het veiligheidsbeleid van de gemeente Den Haag. Doel is een duidelijke afname van criminaliteit en overlast en een verbetering van het veiligheidsgevoel van de Hagenaar. Voor de gemeente Den Haag is dit prioriteit nummer één. Centraal in de aanpak staat de samenwerking tussen alle betrokken partijen en het delen van verantwoordelijkheden.