LTO Noord

Vleesvarkens drager van MRSA ziekenhuisbacterie

Bij veel varkens komt de ziekenhuisbacterie MRSA voor. Dat concluderen het Centrum Infectieziektebestrijding (RIVM) en de Voedsel en Waren Autoriteit uit een onderzoek onder 540 varkens. Uit een eerste onderzoek bij varkenshouders kunnen nog geen conclusies worden getrokken. Er zijn geen problemen bij varkenshouders geconstateerd. Vervolgonderzoek is noodzakelijk.

De waarschuwing van het Centrum voor Infectieziektebestrijding vindt de LTO vakgroep varkenshouderij voorbarig. Voorzitter Annechien ten Have: Eerst het onderzoek afronden en dan pas conclusies trekken. Nu worden zaken, als we niet oppassen, uit hun verband gerukt. Met de drukte die hierover wordt gemaakt richting de varkenshouderij zetten we de zaak in een verkeerd perspectief. Alleen bij varkens en varkenshouders vindt onderzoek plaats terwijl honden, katten paarden en runderen ook drager zijn. Ook ziekenhuispersoneel, dierenartsen en slachterijmedewerkers lopen risicoâs.

Afgelopen zomer werd bekend dat de ziekenhuisbacterie MRSA gevonden was bij drie personen die veel contact hadden met varkens. De vakgroep varkenshouderij heeft toen aangegeven bezorgd te zijn over de besmetting en aangedrongen op onderzoek. Dit onderzoek heeft de afgelopen maanden plaatsgevonden. Vleesvarkens zijn onderzocht via monsters die aan de slachtlijn zijn genomen. LTO heeft medewerking verleend aan het onderzoek.

De VWA en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben een kleinschalig onderzoek gedaan. Daarbij zijn 26 varkenshouders en 540 varkens onderzocht op aanwezigheid van de bacterie. Bij ongeveer 40% van de 540 aselect gekozen slachtvarkens werd een 'niet-typeerbare' MRSA in de snuit aangetoond. Bij 26 varkenshouders, die op een regionale vergadering aanwezig waren, bleek bij 23% een 'niet-typeerbare' MRSA aanwezig. Deze bevindingen hebben geleid tot een waarschuwing aan de ziekenhuizen. Nader onderzoek naar de verspreiding en de ziektebeelden is gaande. In afwachting van de bevindingen ziet de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) nu nog geen reden om bijzondere maatregelen te nemen bij opname van varkenshouders, hun gezinsleden of anderen bij de varkenshouderij betrokkenen in het ziekenhuis.

Annechien ten Have : Onze gezondheid is van levensbelang. Er is geen reden tot ongerustheid, maar we moeten wel waakzaam zijn. In de varkenshouderij wordt het in ieder geval goed onderzocht. Dat is belangrijk. De publiciteit moeten we dan maar voor lief nemen. Maar laten we dit wel in het juiste perspectief plaatsen.

De Vakgroep zal het Centrum voor infectiebestrijding vragen om een gesprek zodat de stand van zaken kan worden besproken.

Vragen en antwoorden over MRSA:
http://www.rivm.nl/gezondheid/infectieziekten/factsheet_MRSA_bij_varke ns.jsp

Maandag 20 maart 2006