Productschap Diervoeder

20/03/2006

Stoftest geeft zicht op risicos en te nemen maatregelen

Werk jij in het stof? Test nu zelf of je blootstaat aan teveel stof. Dit kan via de site www.pakstofaan.nl.

De test geeft zicht op de stoffigheid van de werkplek in agrarische voedingssectoren. Het gaat om werkzaamheden in de productie, verwerking en handel van agrarische producten. De site geeft informatie over de risico's van werken in stof en bevat veel praktische tips om de werkplek gezonder te maken.

Op de uitkomst van de test volgen gerichte adviezen om de stofbelasting te verminderen. De maatregelen zijn eerst gericht op het beperken van de hoeveelheid stof. Ook bevat de site tips over ventilatie en afzuigen en manieren om mensen en stofbron te scheiden. Als deze aanpak niet voldoende of niet mogelijk is, kunnen persoonlijke beschermingsmiddelen als een stofkapje of een gezichtshelm een oplossing bieden. Naast deze oplossingen staat op de site informatie over stof en gezondheidsrisico's. Wie (gratis) advies op maat wil, kan een afspraak maken met één van de voorlichters. Die komt dan op bedrijfsbezoek.

De test en www.pakstofaan.nl zijn initiatieven van `Stof? Pak 't aan!'. Dit project richt zich op voorlichting over en bewustwording van gezondheidsrisico's die kleven aan werken in een stoffige omgeving. Bij de meeste werkzaamheden in agrarische (voedings)sectoren komen mensen met stof in aanraking. Dit agrarisch stof bevat bijna altijd schadelijke deeltjes. Onschuldig lijkende klachten als prikkeling van de luchtwegen, niezen en hoesten kunnen overgaan in ernstiger klachten als bronchitis, benauwdheid, astma of verminderde longcapaciteit. Dit project is erop gericht om gezondheidsschade door stof bij werknemers, werkgevers en ondernemers te helpen voorkomen.

`Stof? Pak 't aan!' is een samenwerkingsproject van het Productschap Tuinbouw, de Productschappen Vee, Vlees en Eieren, het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten en het Productschap Diervoeder.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de voorlichters van het project, Jessika van Leeuwen en Tanja de Jong, tel. 070 3708305.