Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag wil ik u hierbij informeren over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de versterking van het VN-noodhulpfonds. Op 27 februari jl. hebben de minister van Buitenlandse Zaken en ik u het verslag van de herfstzitting van de 60e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en de follow-up van de VN-Top in september 2005 aangeboden (Kamerstuk 2005-2006, 26150, nr. 35). Daarin wordt onder meer vermeld dat de AVVN overeenstemming heeft bereikt over de uitbreiding van het Central Emergency Revolving Fund tot het Central Emergency Response Fund (CERF) met een schenkingenloket. VN-organisaties kunnen nu dus naast leningen ook schenkingen uit het fonds verkrijgen.

Doel van het vernieuwde VN-noodhulpfonds is om de effectiviteit van de humanitaire hulp te verbeteren door in acute noodsituaties sneller en beter gecoördineerd in actie te komen. VN-organisaties kunnen een beroep doen op het fonds bij (natuur-)rampen en snel verslechterende omstandigheden in bestaande crises. De VN Emergency Relief Coördinator maakt vervolgens binnen maximaal 72 uur een beslissing over de allocatie van middelen uit het fonds op basis van informatie van de VN resident/humanitarian coordinator en de humanitaire VN-organisaties ter plaatse. VN-organisaties, en de door hen gecontracteerde NGOs, kunnen zo sneller aan de slag zonder langer op contributies van donoren te hoeven wachten. Dit is van groot belang, omdat juist in de eerste uren en dagen na een ramp de meeste mensenlevens gered kunnen worden. Overigens zijn de schenkingen slechts bedoeld voor het opstarten van de eerste, meest dringende activiteiten. Het fonds is derhalve geen vervanging van, maar een aanvulling op het huidige systeem voor het financieren van humanitaire noden.

Daarnaast is het schenkingenloket ook bedoeld voor het financieren van levensreddende activiteiten in chronisch ondergefinancierde ofwel 'vergeten' crises. Op die manier draagt het fonds bij aan een evenwichtiger verdeling van de humanitaire middelen over de bestaande crises. Het is voorzien dat tweederde van de schenkingen aan acute noodsituaties en eenderde aan ondergefinancierde crises wordt besteed. Het fonds zal geregeld bijgevuld moeten worden door donoren.

Op 9 maart jl. heeft de officiële lancering van het nieuwe CERF in New York plaatsgevonden. Het wordt beheerd door de VN Emergency Relief Coördinator, bijgestaan door een klein secretariaat bij het coördinerende bureau van de VN voor humanitaire hulp (OCHA). De VN Secretaris Generaal zal een Adviesgroep aanstellen, bestaande uit twaalf experts die alle geledingen van de humanitaire gemeenschap vertegenwoordigen. Nederland heeft hiervoor een kandidaat gesteld. Deze groep zal de Emergency Relief Coördinator adviseren over het te voeren beleid met betrekking tot het CERF. In het kader van accountability en transparantie zal de Groep ook rapporteren over de werking en resultaten van het fonds. Na de eerste twee jaar zal het functioneren van het vernieuwde fonds worden geëvalueerd.

De versterking van het VN-noodhulpfonds is één van de eerste concrete resultaten van de follow-up van de VN-Top 2005 en een mijlpaal op het gebied van humanitaire hervormingen. Het wordt breed gedragen. Inmiddels is 256 miljoen dollar aan vrijwillige bijdragen toegezegd door een groot aantal zowel traditionele als niet-traditionele donorregeringen. Tevens zijn er twee bijdragen gedaan door de particuliere sector. Er wordt naar gestreefd om in 2008 een bedrag van 500 miljoen dollar in kas te hebben, waarvan 50 voor het leningen- en 450 voor het schenkingenloket. Nederland heeft reeds tijdens de Top 10 miljoen euro aan dit fonds toegezegd en heeft dit bedrag tijdens de lancering van het fonds verdubbeld tot 20 miljoen euro. Daarmee behoort Nederland met het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Noorwegen tot de grootste donoren.

Als groot voorstander van de principes van Good Humanitarian Donorship is Nederland enthousiast over de versterking van het VN-noodhulpfonds. De verwachting is dat het fonds daadwerkelijk bijdraagt aan de verbetering van humanitaire hulp doordat het voorziet in tijdiger en flexibeler financiering in acute noodsituaties. Bovendien zal het fonds door de financiering van vergeten crises ook een waardevolle bijdrage leveren aan een evenwichtiger verdeling van de middelen over humanitaire crises.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

-----------------------
Verenigd Koninkrijk, Zweden, Noorwegen, Nederland, Ierland, Spanje, Denemarken, Australië, Zuid Korea, Finland, Zwitserland, Luxemburg, India, Frankrijk, België, China, Zuid Afrika, Koeweit, IJsland, Liechtenstein, Griekenland, Nigeria, Mexico, Estland, Pakistan, Egypte, Granada, Sri lanka, Armenië, Kroatië, Qatar. Hyogo Prefecture (Japan) en Disaster Resource Network.

---- --