Gemeente Amsterdam

Ruim 60% Amsterdamse kinderen woont in achterstandswijken

20 maart 2006
---
O+S De plaats waar je als kind opgroeit in Naarden of Amsterdam hangt samen met je gezondheid, de kans om werkloos te worden, in armoede te leven of om te spijbelen van school. Er zijn grote verschillen in de omstandigheden waaronder kinderen en jongeren opgroeien tussen de 458 Nederlandse gemeenten. Dat blijkt uit het onderzoek 'Kinderen in Tel 2006' dat recentelijk is verschenen.

Amsterdamse kinderen (12 Kb) Ranglijst leefomstandigheden

De ranglijst bevat 467 Nederlandse gemeenten waar de leefomstandigheden en welzijn van jongeren en kinderen gemeten zijn aan de hand van een tiental indicatoren. De gemeente Amsterdam staat op nummer vier van de slechtst scorende gemeenten van Nederland en Naarden is een van de gemeenten waar je als jongere de beste kansen hebt. De scores van de andere drie grote gemeenten Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn niettemin vergelijkbaar met die van Amsterdam. Doel van de ranglijst is het verschaffen van bruikbare informatie over het welzijn van kinderen aan beleidsmakers en burgers.

Vier grote steden

Een van de eerste cijfers die in het oog springen voor de vier grote steden, is het hoge aantal kinderen dat in achterstandswijken leeft. Het landelijke gemiddelde percentage kinderen in achterstandswijken is 16% terwijl dat in Amsterdam en Rotterdam meer dan 60% bedraagt. Dit aantal neemt alleen maar toe. Dit in ogenschouw nemend, is het niet zo vreemd dat deze steden ook op andere indicatoren slecht scoren. Vergeleken met het Nederlandse gemiddelde van 6,7% leven in Rotterdam en Amsterdam zeer veel kinderen in armoede, dat wil zeggen in bijstandsgezinnen, respectievelijk 27,3% en 18,4%. Ook het aantal achterstandsleerlingen met ouders met een laagopleidingsniveau en/of allochtone leerlingen met ouders met een laag opleidingsniveau is in Rotterdam 62,4% en Amsterdam 53,2% heel hoog. In Nederland is het gemiddeld 24%.

Justitie

In de vier grote steden komen jongeren relatief vaak in aanraking met justitie. In Nederland pleegt gemiddeld 3,2% van het totaal aantal jongeren een delict. In de vier grote steden ligt dat getal 2,5% hoger.

Minder tienermoeders

Er is ook goed nieuws: het aantal tienermoeders in Amsterdam is sterk afgenomen, dat geldt ook voor Utrecht, en in mindere mate voor Den Haag. Het is opvallend dat Amsterdam en Utrecht niet meer in de top tien van gemeenten met het grootste aantal tienermoeders staan. In 2000 stonden ze dat nog wel. Rotterdam heeft het grootste aantal tienermoeders van heel Nederland.

Speelruimte

In tegenstelling tot de verwachting is de hoeveelheid georganiseerde speelruimte in de grote steden redelijk goed in vergelijking met de rest van Nederland. Gemiddeld zijn er 55 kinderen per hectare georganiseerde speelruimte in Nederland. In Amsterdam zijn er 67 kinderen per hectare georganiseerde speelruimte, dat scheelt niet veel in vergelijking met andere gemeenten. In bosrijke omgeving, of een landelijke omgeving heeft georganiseerde speelruimte evenwel natuurlijk minder prioriteit.

Rotterdam

Kinderen die opgroeien zijn in Rotterdam het slechtst af in vergelijking met alle andere gemeenten in Nederland. Deze gemeente scoort hoog op kindersterfte, jeugdcriminaliteit, werkloosheid, kindermishandeling, schoolverzuim, tienermoeders en het aantal kinderen per hectare openbare speelruimte. Ook Harlingen en Den Haag scoren slechter dan Amsterdam. Ranglijst (2 Kb)