Koepelstichting vreest koude sanering met invoering nieuwe wet

Faction b.v.

Persbericht

Koepelstichting vreest koude sanering met invoering nieuwe wet

Tweede Kamer beslist over toekomst ambulancediensten

Vleuten, 20 maart 2006 - Met de ongewijzigde invoering van de nieuwe Wet Ambulancezorg dreigt een koude sanering van de particuliere ambulancebedrijven in Nederland. De meeste of zelfs alle ambulancediensten zijn dan per 1 januari 2007 gedwongen hun bedrijf te liquideren.

Dat stelt de stichting Behartiging Individuele Belangen Ambulancezorg (BIBA), die opkomt voor de belangen van zes grote particuliere ambulancebedrijven. Deze bedrijven verzorgen met 130 ambulances ongeveer een derde van de ambulancezorg in Nederland. Volgens de nieuwe wet worden de vergunningen van ambulancebedrijven voor onbepaalde tijd per 1 januari 2007 ingetrokken. De bedrijven kunnen dan wel mededingen naar de exploitatierechten in 24 concessiegebieden waarin Nederland is verdeeld, maar die slag is volgens BIBA op voorhand eigenlijk al verloren.

Belangenverstrengeling
Het Ministerie van WVS wil met de nieuwe wet ambulancezorg efficiënter en effectiever organiseren, door marktwerking in te voeren. De particuliere ambulancebedrijven ondersteunen dit van harte, zegt BIBA-voorzitter Bert Gelink. 'Alleen moeten wij dan wel een eerlijke kans krijgen, maar die biedt de nieuwe wet ons niet. De gemeentelijkeambulancediensten worden bevoordeeld doordat het regiobestuur een zwaarwegend advies uitbrengt over de vergunning aanvraag. In de meeste gevallen is het regiobestuur ook het bestuur over de gemeentelijke ambulancedienst. We vinden dat dit niet kan, het is oneigenlijke belangenverstrengeling', aldus Gelink.

Onrechtmatig optreden
Daarnaast is BIBA verbijsterd over het gemak waarmee de overheid de ambulancezorg koud dreigt te saneren, zonder enige vorm van compensatie of schadevergoeding. 'Zelfs als de gunning wel objectief zou zijn, dan nog verdwijnen talloze bedrijven van de markt. Want er zijn slechts 24 concessiegebieden. Vanwege het oneerlijke gunningproces en met de mogelijkheid van nieuwe, buitenlandse toetreders zullen er echter veel meer verdwijnen. We hebben het over private bedrijven met een vergunning, die vaak al honderd jaar bij nacht en ontij hebben klaargestaan voor de maatschappij. Als die niet worden gecompenseerd, zoals dat ook bij kokkelvissers en varkenshouders is gebeurd, is er sprake van onbehoorlijk bestuur en onrechtmatig optreden van de Staat. We zullen dan naar de rechter stappen om alsnog een compensatieregeling af te dwingen', zegt Gelink.

Ondernemen met de rem erop
De Tweede Kamer bespreekt deze week de wet Ambulancezorg. 'De nieuwe wet, die qua intentie goed is, hangt al bijna acht jaar als een zwaard van Damokles boven onze branche. Voor de ambulancediensten is het daardoor al die tijd ondernemen met de rem erop', stelt de BIBA-voorzitter.