Vereniging Nederlandse Gemeenten

Vng over beleid woningcorporaties bij rondetafelgesprek kamer

De VNG heeft tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer (16 maart jl.) over de toekomst van de woningcorporaties gewezen op het belang van het inzetten van onbenut vermogen van wonigcorporaties ten behoeve van de volkshuisvesting. De woonvisie van een gemeente moet leidend zijn. Er moet duidelijkheid zijn over de hoogte van de investeringsruimte van een woningcorporatie. De investeringsdoelstelling moet worden verbreed.

Woonvisie gemeente
Roelof Bleker, wethouder in Enschede en voorzitter van de VNG-commissie Bouwen en Wonen, gaf aan op hoofdlijnen tevreden te zijn met de 'Beleidsvisie toekomst woningcorporaties' van minister Dekker (VROM). Voorop staat dat het onbenut vermogen van de woningcorporaties ingezet moet worden voor de volkshuisvesting.

Gemeenten krijgen daarbij een belangrijke verantwoordelijkheid want ze kunnen een z.g. woonvisie vaststellen. Op basis daarvan moeten woningcorporaties een concreet investeringsbod uitbrengen dat moet leiden tot prestatieafspraken tussen de gemeente en de woningcorporatie(s).

Roelof Bleker bracht verder naar voren dat als een gemeente een woonvisie heeft vastgesteld de woningcorporatie deze woonvisie in acht moet nemen. Ook bij de beslechting van een mogelijk geschil tussen partijen, door een mediator of door de minister zelf, moet uiteindelijk de woonvisie leidend zijn. De minister moet dan snel - met de woonvisie als uitgangspunt - de knoop kunnen doorhakken.

Investeringsdoelstelling te beperkt

De 'investeringsdoelstelling' beoogt woningcorporaties te verplichten ten minste een deel van hun vermogen in te zetten op lokaal niveau. De VNG is daar voorstander van. Het heeft als grote voordeel dat er geen onduidelijkheid meer kan bestaan over het potentieel dat corporaties op lokaal niveau kunnen inzetten.

De minister wil alléén een investeringsdoelstelling opnemen die aangeeft wat een corporatie redelijkerwijs kan investeren in woningbouw, verbouw, renovatie en herstructurering. Investeringen door een corporatie in zaken als beheer, leefbaarheid, veiligheid en maatschappelijk vastgoed, komen daarmee op het tweede plan.

De VNG pleit ervoor de investeringsdoelstelling te verbreden naar het gehele werkterrein van niet-commerciële activiteiten van de woningcorporatie. De keuze voor wèlke investeringen worden gedaan moeten worden overgelaten aan de partners op lokaal niveau.

Investeringsruimte woningcorporaties
Namens de VNG gaf Roelof Bleker aan dat duidelijk moet zijn hoe hoog de investeringsruimte van een individuele corporatie is. Door voorzitter Van Leeuwen van Aedes (de Vereniging van woningcorporaties) werd betoogd dat deze duidelijkheid pas aan de orde is als corporaties en gemeente er samen niet uitkomen en een mediator wordt ingeroepen. De Tweede Kamer zal zich vermoedelijk nog wel uitspreken over het moment waarop partijen op de hoogte mogen zijn van de investeringsdoelstelling van een woningcorporatie.

Regionale afstemming
De Tweede Kamer was benieuwd in hoeverre gemeenten hun woonvisies binnen de regio afstemmen. Van de kant van de VNG is aangegeven dat dit inderdaad het geval is. Met name woningbouwafspraken worden doorgaans in regionaal verband vastgesteld. Overigens houdt ook de minister op dit punt een oogje in het zeil.


* Brief minister VROM met Beleidsvisie woningcorporaties 74 kB
* VNG-net dossier Woningcorporaties