Ingezonden persbericht
Leiden, 13 maart 2005
NORUZ - viering Iraans Nieuwjaar in het Rijksmuseum voor Volkenkunde
zondag 19 maart 2006
Net als vorig jaar wordt er ook in 2006 uitgebreid stilgestaan bij de viering van het Iraanse Nieuwjaar, NORUZ. Volkenkunde organiseert samen met de Iraanse, Afghaanse en Koerdische gemeenschap in Leiden het traditionele nieuwjaarsfeest. Op zondag 19 maart wordt tussen 13.00 en 18.30 uur het Afghaanse, Iraanse en Koerdische nieuwjaar gevierd met muziek, dans en poëzie. Museumbezoek en het bijwonen van het programma is zondag heel voordelig: kinderen hebben gratis entree en volwassenen betalen E 5,00 i.p.v. E 8,50.
Een afwisselend programma staat garant voor een bijzondere middag. Een greep uit het programma (het complete overzicht is te vinden op de site www.rmv.nl):
De eerste groep die optreedt is Motrebaneh. Het is de naam van een muzikaal duo dat traditionele, bekende en vrolijke Perzische muziek ten gehore brengt in gezelschap van verschillende gastmuzikanten. 'Motrebaneh' komt van het Perzische woord 'Motreb': muzikanten die lang geleden in ruil voor een maaltijd en een drankje op feesten optraden.
Parvaze Aram is een Iraanse dansgroep met een heel eigen dansstijl; traditie en moderne dans komen hier bij elkaar. Samen met de speciale décors en danskostuums een bijzonder schouwspel. De choreografie en de speciaal vervaardigde kostuums en décors zijn in handen van de heer M. Arami.
Afwisselende Koerdische muziek komt van de groep Namo. Ook zijn er twee Koerdische muzikanten die de dokol (trom) en zurnai (klarinet-achtig instrument) zullen bespelen.
Perzische popmuziek wordt ten gehore gebracht door muziekgroep Pardis. 'Pardis' is het Perzische woord voor 'paradijs'. Dansen hoort onlosmakelijk bij Iraanse popmuziek: het ritme dwingt de omstanders tot bewegen en dansen. En hoewel Iraanse dansen ingewikkeld lijken door de heup- en handbewegingen, zijn het in feite vrije dansen waarbij elke inbreng gewaardeerd wordt.
Bandari-muziek, vrolijke dansmuziek staat deze middag ook op het programma.
De poëzie groep die optreedt bestaat uit vijf dichters die wekelijks bij elkaar komen. Ze dragen gedichten van bekende klassieke dichters als Hafez voor. Hafez werd omstreeks 1300 geboren en in Perzië heeft elk gezin één of meerder exemplaren van de 'Diwan' zoals zijn gedichtenbundel heet. Voor Perzen is het, na de Koran, het belangrijkste boek. Ook moderne gedichten van hedendaagse dichters als Sohrab Sepehri en Forugh Farokhzad zijn deze middag te horen.
Er is ook een kleine expositie van traditionele Koerdische kleding.
No-Ruz betekent in het Perzisch "Nieuwe Dag", en dan vooral de nieuwe dag van het nieuwe jaar. Noruz wordt in Iran, maar ook ver daarbuiten, gevierd op of rond 21 maart, op de dag van de lentenachtevening, als de zon pal boven de evenaar staat. Voor anderen is dat het begin van de lente. In Perzië is Noruz hét grote feest van het jaar. Schoolkinderen hebben twee weken vakantie. Het is de dag dat men nieuwe kleren aantrekken, lekkere hapjes maken, bij elkaar op bezoek gaan en cadeautjes weggeven. Het is een feest waarvoor de huizen grondig worden schoongemaakt en versierd met bloemen, slingers, en allerlei mooie voorwerpen.
Het Noruz feest is al heel oud en dateert van lang vóór de komst van de islam. Het is een feest dat gevierd wordt door bijna alle volken die een Iraanse taal spreken, waaronder ook de Koerden en de meeste Afghanen. Maar het is ook een nationale feestdag in landen waar ooit Iraans-sprekende mensen hebben gewoond of waar de Iraanse invloed in het verleden erg groot is geweest, zoals in Oezbekistan, Tadjikistan en Kazakhstan. In al die landen en bij al die volken kijkt men halsreikend uit naar Noruz, want die dag betekent de terugkeer van de zon en van het licht. Het betekent een nieuw begin, net als het Nieuwjaarsfeest op 1 januari in Nederland. Noruz is daarom meer dan een nieuwjaarsfeest: het is een moment van loutering en verzoening, van dood en leven, en van de hoop op een nieuw begin en een beter leven.
NORUZ - Iraans Nieuwjaar
Zondag 19 maart 2006, 13.00-18.30 uur
Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1 Leiden, T 071 5168 800, www.rmv.nl, info@rmv.nl
entree 19 maart 2006: gratis voor kinderen (? 18) volwassenen E 5,00.
noot voor de pers: meer informatie is verkrijgbaar bij de afdeling PR van het museum,
t 071 5168 800; e-mail adres pr@rmv.nl
---- --