Dienstenbond CNV

CAO-voorstellen Publieke Omroep
18-03-2006

De moderniseringsslag van de CAO in de Publieke Omroep is nog niet ten einde maar toch mogen we niet vergeten dat we gewoon ook nieuwe afspraken willen maken. Er zijn nog onderwerpen op de rol van de modernisering, daar bent u al eerder over in kennis gesteld. Onderstaande voorstellen zijn bedoeld voor een nieuwe ronde van onderhandelingen en verbetering en/of wijziging van het bestaande.

Uit de inventarisatie onder de leden zijn verschillende onderwerpen aangedragen welke echter niet allemaal voor nadere invulling in aanmerking kunnen komen.

Wij vragen uw instemming met deze voorstellen, waarna ze worden voorgelegd aan de werkgever. Via e-mail kunt u reageren vóór vrijdag 24 maart a.s.


1. Looptijd CAO: 1 jaar


2. Loon: CNV Dienstenbond acht een loonruimte van gemiddeld 3% reëel. De lonen dienen structureel te stijgen met 2%. Een beperkt deel van de loonsverhoging willen wij niet in procenten maar in centen om met name de laagst betaalden daarvan optimaal te laten profiteren. Uitgaande van 0,25% van ruwweg het gemiddelde inkomensnivo van euro 50.000 komt dat neer op euro 125, e.e.a. naar rato van het dienstverband.


3. Loondoorbetaling bij ziekte en arbeidsongeschiktheid: uitgaande van loondoorbetaling van 100% in het eerste ziektejaar -en in lijn met eerdere afspraken- stellen wij voor te komen tot loonaanvulling (tot 100%) in het tweede jaar van ziekte. Van de medewerker mag worden verwacht dat hij/zij naar vermogen actief meewerkt aan reïntegratie wat die loonaanvulling rechtvaardigt. Ook aan de medewerker van wie de (arbo) arts aangeeft dat er geen enkel zicht is op herstel dient loonaanvulling tot 100% plaats te vinden. De huidige WAO is per 1 januari 2006 vervangen door de WIA (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) bestaande uit de IVA (inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten) en de WGA (werkhervatting gedeeltelijke arbeidsongeschikten) We willen voor mensen die niet meer volledig aan het werk kunnen een inkomensbescherming realiseren. Wij stellen ons op het standpunt dat met ingang van het eerste WIA-jaar (IVA of WGA) de werkgever de IVA- of WGA-uitkering aanvult tot 80% van het laatst verdiende salaris (naar rato). De aanvulling vindt plaats inclusief de algehele indexeringen, pensioenopbouw op basis van het oude salaris en behoud van perspectief. Daarbij stellen wij voor dat medewerkers die voor minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn niet ontslagen kunnen worden vanwege hun arbeidsongeschiktheid. De groep 35%-80% zal aan het werk blijven, eventueel via herplaatsing. Behalve aanvulling op het inkomen denken wij ook aan een WGA-hiaat verzekering die het inkomensverlies zoveel mogelijk beperkt.


4. Niet-Regelmatige Diensten: de avond-, nacht- en weekenddiensten zijn belastend voor het sociale leven van de medewerker. Daar staat een vergoeding tegenover welke thans driejaarlijks wordt geïndexeerd. Wij stellen voor deze de verhoging op basis van indexatie los te laten en de vergoeding voor de NRD steeds te verhogen met de (jaarlijks) overeen te komen CAO-loonsverhoging.


5. CNV Internationaal maakt zich sterk voor internationale collegialiteit voor werknemers die het minder goed hebben getroffen dan de mensen in de rijke landen, waartoe ook Nederland behoort. Ook in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn er vakbondsprojecten in bijvoorbeeld Oost-Europa en werelddelen als Azië, Afrika en Zuid Amerika. Deze hebben onder meer

tot doel de positie van de werknemers te verbeteren, aandacht te schenken aan

arbeidsomstandigheden, veiligheid op het werk, scholing e.d.

Wij vragen een bijdrage in de financiering van deze projecten.


6. Bedrijfs- of Personeelsregelingen: wij willen voorkomen dat bedrijfs- of personeelsregelingen eenzijdig door de werkgever worden opgelegd en/of gewijzigd. Daarom willen wij in de CAO verankerd zien dat deze regelingen bij invoering of wijziging ter advies voorgelegd worden aan de ondernemingsraad van de betreffende omroeporganisatie.


7. Levensloop: de levensloopregeling biedt iedere werknemer de mogelijkheid om werk en zorg en/of andere activiteiten beter op elkaar af te stemmen dan binnen de huidige verlofspaarregelingen. Levensloop kan een spilfunctie hebben in de toenemende behoefte van werknemers aan flexibilisering van verlof.

Toch, in vergelijking met de bestaande fiscaal aantrekkelijke spaarloonregeling mist de levensloopregeling nog aan overtuigingskracht. Ook geeft levensloop relatief meer voordeel voor hogere inkomens dan voor lagere. Wij stellen dan ook voor dat de werkgever 2% van de spaarlasten bijdraagt aan de werknemers die kiezen voor levensloopregeling.

Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Arie Kasper. Hij is bereikbaar op 035-646 05 80. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl