Persbericht
Raadsgriffie
nummer: 03
datum: 17 maart 2006
Vervolg programma- en collegevorming
Ismail Parmaksiz, lijsttrekker van de grootste partij, heeft afgelopen maandag en dinsdag de lijstaanvoerders van alle partijen afzonderlijk uitgenodigd voor een kort oriënterend gesprek.
Daarbij kwamen aan de orde de interpretatie van de verkiezingsuitslag, de belangrijkste onderwerpen voor de komende periode en een mogelijke collegedeelname.
Donderdagavond hebben de raadsfracties tijdens de raadsvergadering een reactie gegeven op de verkiezingsuitslag en hun visie op de start van het proces van de programma- en collegevorming. Daarnaast heeft informateur Parmaksiz de balans opgemaakt uit de eerste gesprekken. Deze balans is richtinggevend voor het vervolg:
1. de raad wil een inhoudelijk agenda vaststellen met eigen prioriteiten. Daarop staan (op hoofdlijnen uitgewerkte) onderwerpen die breed door de raad worden gedragen. Die Agenda is een middel om als raad zelf vorm en inhoud te geven aan het raadswerk. Daarmee laat de raad expliciet zien dat hij belast is met de politieke agenderingsfunctie;
2. Daarnaast zou er een Collegeprogramma op hoofdpunten moeten komen met onderwerpen die voortvloeien uit de Agenda van de Raad;
3. Aan de vorming van de Agenda van de Raad en het Collegeprogramma kan parallel worden gewerkt. Beide vergen uiteindelijk wel een raadsbehandeling en - besluit;
4. Het nieuwe college moet voldoende draagvlak in de raad hebben;
5. Bij de verkenning van de mogelijkheden daarvoor komt ook de BPA nadrukkelijk in beeld;
6. De besprekingen rond de programma- en collegevorming vinden zoveel mogelijk in het openbaar plaats. Voorzover dat niet aan de orde kan zijn (bijvoorbeeld als het gaat om personen), zal zo veel mogelijk openheid van zaken worden gegeven. Gekozen wordt voor een zo open en transparant mogelijk proces.
Parmaksiz heeft de onderhandelaars van alle fracties uitgenodigd om hierover aanstaande dinsdag, 21 maart, verder te praten. Daarvoor zal hij nog een bespreekstuk uitwerken. De bijeenkomst is om 20.00 uur in het stadhuis. Deze bespreking is openbaar.
Bijlagen:
- Tekst van Ismail Parmaksiz uitgesproken tijdens vergadering 16 maart
- Overzicht ingediende onderwerpen fracties
Informatie: Aline Verhoef-Franken, communicatieadviseur Raadsgriffie, telefoon (033) 469 43 54 of 06 15 29 09 43 of e-mail ag.verhoef-franken@amersfoort.nl
---- --
Geachte raad,
Alle fracties uit de raad hebben ermee ingestemd dat het initiatief voor de programma- en collegevorming bij de grootste fractie ligt. Daarom sta ik hier nu als informateur en richt ik het woord tot u.
Na de verkiezingen op 7 maart heb ik verkennende gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van alle fracties, met uitzondering van Jouw Amersfoort. Die fractie is niet ingegaan op mijn uitnodiging omdat zij het nut en de noodzaak van zo'n gesprek niet inzag. Ik heb in die gesprekken 5 vragen voorgelegd. Graag informeer ik u over de resultaten van die gesprekken en over mijn voorstel voor het vervolg.
De eerste vraag luidde: hoe duidt u de verkiezingsuitslag?
Uit de reacties leid ik af dat een ruime meerderheid van mening is dat de huidige coalitie zich heeft versterkt en dat de winst van de BPA zich op enigerlei wijze moet uitbetalen. Een ruime meerderheid vindt ook dat de kiezers van mening zijn dat de huidige coalitie het goed heeft gedaan en het coalitiebeleid kan worden voortgezet. Een deel van de fracties is van mening dat de kiezers hebben uitgesproken een meer links beleid te willen.
Op de tweede vraag 'wat zijn voor u de 5 belangrijkste onderwerpen voor de komende bestuursperiode?' zijn heel veel verschillende onderwerpen genoemd. Daarvan is een overzicht gemaakt, dat u uitgereikt krijgt. Die onderwerpen zijn te groeperen rond 12 hoofdthema's, die tezamen de Agenda van de Raad (of een eerste aanzet daartoe) zouden kunnen vormen. Het zijn:
- Sociaal Beleid, waaronder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Armoedebeleid, Ongedeelde Stad
- Jeugd- en Jongerenbeleid
- Integratie en Participatie
- Binnenstedelijke Vernieuwing, inclusief Woningbouw
- Groenblauwe structuur (groen in en buiten de stad)
- Veiligheid (inclusief Coffeeshops en Wijkveiligheid)
- Verkeer en Openbaar Vervoer
- Milieu en Duurzame ontwikkeling
- Economische ontwikkeling
- Handhaving en Sanering van Regelgeving
- Gemeentelijke Financien en Belastingen
- Bestuur en Burger, inclusief Dienst- en Serviceverlening en Ombudsfunctie
Uit de antwoorden op de vraag 'zijn er onderwerpen waaraan de nieuwe raad als geheel nu al direct richting zou moeten geven zonder dat aan de verdere onderhandelingen over te laten?' leid ik af dat die behoefte er in meerderheid niet is. Wel hebben fracties aangegeven over welke onderwerpen in ieder geval een politiek debat wenselijk en nodig wordt geacht. Dat zijn de Bereikbaarheid van de westkant van de stad (Westtangentdiscussie), Stadsdistributiecentrum, Ziekenhuisterreinen, Zorgcentrum Kleine Haag, Vathorst-West. Naar mijn mening kunnen deze onderwerpen prima een plek krijgen op de Agenda van de Raad binnen de hoofdthema's.
De vierde vraag luidde: wilt u deelnemen aan het nieuwe college en zo ja, onder welke voorwaarden? Met uitzondering van Jouw Amersfoort hebben alle fracties zich bereid verklaard bestuursverantwoordelijkheid te willen nemen. Uiteraard ieder met de eigen programmatische voorwaarden. Dat vergt nadere besprekingen en onderhandelingen. Ik kom daarop terug in mijn voorstel voor het vervolg.
De laatste vraag ging over 'specifieke wensen of opmerkingen over het formatieproces'. Hierbij zijn vooral aan de orde geweest opmerkingen over het draagvlak van het nieuwe college in de raad, over het op te stellen collegeprogramma en over de openheid en openbaarheid van het formatieproces.
Ik maak uit deze eerste gesprekken de volgende balans op die richttinggevend is voor het vervolg:
1. de raad wil een inhoudelijk agenda vaststellen met eigen prioriteiten. Daarop staan (op hoofdlijnen uitgewerkte) onderwerpen die breed door de raad worden gedragen. Die Agenda is een middel om als raad zelf vorm en inhoud te geven aan het raadswerk. Daarmee laat de raad expliciet zien dat hij belast is met de politieke agenderingsfunctie;
2. Daarnaast zou er een Collegeprogramma op hoofdpunten moeten komen met onderwerpen die voortvloeien uit de Agenda van de Raad;
3. Aan de vorming van de Agenda van de Raad en het Collegeprogramma kan parallel worden gewerkt. Beide vergen uiteindelijk wel een raadsbehandeling en - besluit;
4. Het nieuwe college moet voldoende draagvlak in de raad hebben;
5. Bij de verkenning van de mogelijkheden daarvoor komt ook de BPA nadrukkelijk in beeld;
6. De besprekingen rond de programma- en collegevorming vinden zoveel mogelijk in het openbaar plaats. Voorzover dat niet aan de orde kan zijn (bijvoorbeeld als het gaat om personen), zal zo veel mogelijk openheid van zaken worden gegeven. Ik kies voor een zo open en transparant mogelijk proces. Vandaag maak ik daarmee een start.
De eerste vervolgstap is een uitnodiging aan alle fracties in de raad om op dinsdag, 21 maart a.s. om 8 uur 's avonds met de onderhandelaars in het openbaar verder te spreken over de door de partijen ingediende onderwerpen. Om met elkaar een discussie te voeren over deze onderwerpen. Op grond waarvan het voor mij mogelijk is een onderscheid te maken tussen onderwerpen waarover:
- een redelijke mate van overeenstemming bestaat;
- er nog discussiepunten liggen;
- er strijdpunten dan wel onoverbrugbare opvattingen blijven bestaan.
U ontvangt van mij uiterlijk vrijdagavond via de mail nadere informatie op papier. Zodat elke fractie zich daarop kan voorbreiden. Ik stel mij voor om tijdens het overleg op 21 maart vooral te focussen op de discussie- en strijdpunten.
Na 21 maart zal ik dan aangeven met welke partijen coalitiebesprekingen aangegaan zullen worden. Ik stel mij voor om die besprekingen dan voortvarend maar zorgvuldig te starten en af te ronden, zodat Amersfoort zo snel mogelijk een stabiel college krijgt dat het vertrouwen van de raad heeft.
Ik dank u wel.
Amersfoort, 16 maart 2006
Ismael Parmaksiz
---- --
OVERZICHT INGEDIENDE ONDERWERPEN RAADSFRACTIES
Onderwerp Fracties Hoofdthema
Binnenstedelijke vernieuwing CU Binnenstedelijke Vernieuwing
- inclusief sociale infrastructuur PvdA (BVA) + Woningbouw
- inclusief sociaal plan in de wijken CDA
Woningbouw
- voor starters en jongeren PvdA, CDA BVA + Woningbouw
- betaalbaarheid wonen, 40% sociaal; SP
1e keus handhaven woningen bij BVA
Armoedebeleid GL Sociaal Beleid
- gericht op preventie PvdA
- niemand onder de armoedegrens SP
Wet Maatschappelijke Ondersteuning CDA, SP, Sociaal Beleid
GL, CU
Kleine Haag niet open (zorgcentrum) BPA Sociaal Beleid
Ongedeelde stad Sociaal Beleid
- stad heeft voor iedereen een plek VVD
Diversiteit, integratie, participatie GL Integratie en Participatie
Jeugd en jongeren Jeugd- en Jongerenbeleid
- schooluitval, stageplaatsen PvdA
- jeugdwerkloosheid + gesubs. banen PvdA
- speelplekken, buurtsport CDA
Groen in en om de stad Groenblauwe structuur
- budgetneutraliteit Ziekenhuis loslaten BPA, GL
en groene gebieden binnen en buiten
- uitvoeren + financiering vinden CU
Openbaar Vervoer Verkeer en Openbaar Vervoer
- gratis openbaar vervoer PvdA, SP, GL
Verkeer Verkeer en Openbaar Vervoer
- parkeernormen, bereikbaarheid stad VVD
binnen- en buitenom, lange termijnvisie
- prioriteit bij OV en fiets SP
- prioriteit fiets(plan), 30km-zones, GL
stadsdistributiecentrum
Veiligheid Veiligheid
- handhaving + sanering regelgeving CDA
- wijkwachten, wijkagenten, c.a. BPA
- coffeeshops (minder, naar rand stad) CU
- hotspots doorzetten CU
Onderwerp Fracties Hoofdthema
Economische profilering VVD Economische ontwikkeling
Milieu en duurzaamheid GL, VVD Milieu en duurzame ontwikkeling
Handhaving en sanering van regelgeving VVD Handhaving en sanering regelgeving
Een servicenummer voor gemeente CDA Bestuur en Burger
Transparante en open bestuurscultuur SP Bestuur en Burger
Stofkam door gehele begroting, zero-base
Budgetting, OZB en Rioolheffing omlaag BPA Gemeentelijke financien, belastingen
Gemeentelijke Ombudsman BPA Bestuur en Burger
Amersfoort, 16 maart 2006
---- --
Gemeente Amersfoort