Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 059 ItV
Datum: 17 maart 2006

Provincie Fryslân stimuleert innovatieve plannen Waddenfonds

Fryslân anticipeert met innovatieve projecten op de start van het Waddenfonds. De Friese inzet rust op twee pijlers: duurzame versterking van de natuur én van de economie - met de ruimtelijke kwaliteit van het gebied als uitgangspunt. Het College van Gedeputeerde Staten stelt in zijn 'Inzet provincie Fryslân voor het Waddenfonds' bijna vijftig programma's en projecten samen. GS willen met het Waddenfonds inzetten op investeringsprojecten die het gebied duurzaam versterken. Die investeringen moeten aansluiten bij lokale economische ontwikkelingen en kwaliteiten. Met het projectenoverzicht wil het provinciebestuur het Rijk inzicht bieden in de ideeën die in de provincie leven en de partijen in de regio uitnodigen om samen goede voorstellen te maken.

Gedeputeerde Bijman in zijn voorwoord: "De provincie Fryslân voelt een speciale verantwoordelijkheid voor de Wadden. Immers, 60 procent van het gebied maakt deel uit van onze provincie". De inventarisatie van projecten is niet volledig, het betreft een eerste inzet voor de hele looptijd van het Waddenfonds (20 jaar). Het provinciebestuur wil met dit overzicht in gesprek gaan met mede-overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Het doel is om te komen tot een breed gedragen investeringsprogramma voor het Waddengebied.

Een aantal voorbeelden van projecten zijn 'Herstel Wadbodem', 'Blue Energy' en 'Waddenpas' en ICT op de Wadden/ Noord-oost-Fryslân. Het project Herstel Wadbodem omvat het herstel van de natuurlijke bodem en de mosselbanken na het vertrek van de kokkelvisserij. De aantasting van de zeebodem in de afgelopen decennia wordt met dit project ongedaan gemaakt. Maatregelen die binnen dit project worden voorgesteld zijn: de aanleg van zeegrasvelden, geulen en prielen. Het project Blue Energy bestaat uit de ontwikkeling van de techniek voor een proefopstelling op de Afsluitdijk waarmee energie wordt opgewekt uit het verschil tussen zoet en zout water. Het project Waddenpas betreft de invoering van een multifunctionele chipkaart, waarmee het vervoer (boot, bus, bagagevervoer, fiets), de attracties op de eilanden en bijvoorbeeld de huur van strandstoelen kan worden betaald. Bijkomend doel is het terugdringen van het autoverkeer. In het project ICT/Noord-oost Fryslân wordt het gebied gebruikt als proeftuin voor het ontwikkelen en toepassen van pilot-projecten die in het rurale gebied - overal in Europa - ontvolking zouden kunnen voorkomen, de economische bedrijvigheid stimuleren en de leefbaarheid versterken. Ict maakt het mogelijk om virtuele communities te ontwikkelen, waarin leefbaarheid, welzijn en economie zichzelf als een vliegwiel versterken. Uit het programma ontstaat een nieuwe industrie die zich richt zich op dunbevolkte gebieden en die (ict-) diensten levert voor de (economische) ontwikkeling van het platteland. Het organisatieniveau van het platteland wordt hierdoor op een hoger niveau gebracht.

Als alle vergunningen worden verleend, zal eind 2006 het Waddenfonds van start gaan.N 35


---- --