Unicef



Polio in Bangladesh: massaal immuniseren na eerste uitbraak sinds 2000

17 maart 2006, Dhaka, Bangladesh - De mensen in het Aziatische Bangladesh dachten ruim 5 jaar lang dat polio in hun land tot het verleden behoorde. Maar helaas is er onlangs toch weer een kind met de ziekte in het ziekenhuis opgenomen. De reactie van de overheid en een aantal organisaties waaronder Unicef is even rigoureus als adequaat. Komende maanden zullen 18 miljoen kinderen worden ingeënt tegen de ziekte.

Nadat een negenjarig meisje begin januari met de verschijnselen van polio werd opgenomen, onderzocht een gespecialiseerd laboratorium de monsters. De resultaten die deze week zijn vrijgegeven, zijn reden tot angst.

Na 5 jaar opnieuw
En de angst is terecht. Want alle resultaten wijzen er op dat het poliovirus van het meisje gerelateerd is aan het virus dat nog steeds in India voorkomt. De 'grote buur' van Bangladesh is een van de 4 landen op de wereld die nog steeds kampen met de verschrikkelijke ziekte. De angst dat polio zich snel zal verspreiden is terecht.

"Het is heel spijtig dat de ziekte toch weer de kop opsteekt", vertelt Louis-George Asenault, directeur Unicef Bangladesh, "Maar we hebben polio al eerder succesvol bestreden. We zijn er zeker van dat het ook deze keer zal lukken." Eind jaren '80 is de strijd tegen polio wereldwijd in gang gezet.

Het aantal meldingen van polio is sindsdien met liefst 99 procent afgenomen. Van 350.000 in 1988 tot 1940 in 2005. In slechts 4 landen kwam de ziekte nog voor; India, Nigeria, Pakistan en Afghanistan. In zoverre is Bangladesh een uitzondering op de positieve trend van de afgelopen jaren.

Snelle en massale reactie Toch neemt het Aziatische land dit geval zeer serieus. Het virus kan zich snel verspreiden en heeft dramatisch gevolgen. Polio tast het zenuwgestel aan, iets dat zeer pijnlijk is en blijvende schade kan veroorzaken. Soms kan de dood binnen een paar uur intreden. Vooral kinderen zijn vatbaar voor het virus.

Daarom heeft de regering van Bangladesh besloten over te gaan tot het massaal immuniseren van kinderen tot 5 jaar. De komende tijd zullen tijdens 3 nationale immunisatiedagen ruim 18 miljoen kinderen een prik tegen de ziekte krijgen. Honderdduizenden vrijwilligers zullen tijdens deze dagen actief zijn.

De actie wordt ondersteund door Unicef, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de International Rotary. Duangvadee Ungkhobol van de WHO: "De reactie van de regering is juist. Het is in lijn met de WHO richtlijnen. Door zo snel te reageren is de kans op verdere uitbraak geminimaliseerd."