Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Werkboek Eenzaamheid ouderen op internet

Voor beroepskrachten Welzijn: www.nizw.nl/werkboekeenzaamheid

Utrecht, 17 maart 2006 - Veel ouderen voelen zich eenzaam. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam blijkt dat ongeveer een derde van de 55-plussers eenzaam is en dat ongeveer vier procent hiervan ernstig tot zeer ernstig eenzaam is.

Een belangrijke doelstelling van Welzijn ouderen is het doorbreken van eenzaamheid en sociaal isolement. Veel instellingen hebben behoefte aan een overzicht van de aanpakken en methodieken die binnen en buiten Welzijn ouderen met succes gebruikt worden. Het digitaal werkboek Eenzaamheid ouderen bundelt theoretische achtergronden en methodische aanpakken voor beroepskrachten Welzijn. Het werkboek is te vinden op de website www.nizw.nl/werkboekeenzaamheid. Het werkboek is een product van het Innovatieprogramma Welzijn Ouderen, een samenwerkingsverband tussen NIZW Zorg en de Maatschappelijke Onder­ nemers Groep.

Voor wie?
Het werkboek Eenzaamheid ouderen is in de eerste plaats bedoeld voor beroepskrachten Welzijn ouderen. Daarnaast is de website ook een bron van informatie voor functionarissen in de zorg- en gezondheidssector en de provinciale en gemeentelijke overheid.

Inhoud
Het thema eenzaamheid en isolement wordt vanuit verschillende invalshoeken belicht. Op de website is achtergrondinformatie te vinden over het herkennen van eenzaamheid, over risicogroepen, de rol van vrijwilligers, over methodisch werken en het meten van effecten van eenzaamheidsinterventies.
De opgenomen aanpakken gaan onder meer over: signaleren en signaleringsnetwerken, het vergroten of verbeteren van het sociale netwerk, zelfmanagement en eigen regie, de betrokkenheid van vrijwilligers en samenwerking binnen organisaties. Ook zijn er aanpakken opgenomen voor specifieke doelgroepen zoals verzorgingshuisbewoners, allochtone ouderen of weduwen en weduwnaars. Naast aanpakken uit de ouderensector zijn ook interventies uit de gehandicapten- en ggz-sector opgenomen. In deze sectoren bestaat jarenlange ervaring met het opbouwen van sociale netwerken of de maatschappelijke participatie van cliënten.

Bruikbaar
Het uitgangspunt bij het maken van het werkboek was de praktische bruikbaarheid. De interventies die zijn opgenomen zijn geselecteerd op hun (min of meer) methodische werkwijze. Daardoor zijn zij geschikt om op andere plaatsen te implementeren. Voor elke interventie staat beschreven wat de werkwijze is, welke instrumenten gebruikt (kunnen) worden - van vragenlijsten tot trainingen en videopakketten - en evaluatie- en contactgegevens. Het werkboek is voorzien van veel interne en externe hyperlinks waardoor het informatiebereik over een bepaald thema naar wens kan worden vergroot.

Samenwerking
Het werkboek is tot stand gekomen in samenwerking met beroepskrachten uit de sector welzijn ouderen. Hun bevindingen en ervaringen zijn verwerkt in de inhoud van het boek en in het gebruik van de website.

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11

NIZW-centra:
Jeugd
Sociaal Beleid
Zorg
International Centre
2ZW informatiecentrum
Beroepsontwikkeling