Erasmus MC


16-03-2006: Stamceltransplantatie voorlopig niet effectief bij MS

Rotterdam 16 Maart 2006. "Voorlopig wegen de eventuele gunstige effecten niet op tegen de bijwerkingen, als het gaat om behandeling met stamceltransplantatie als remedie tegen Multipele Sclerose". Dit stelt neuroloog Hintzen van het Erasmus MC, een van de co-auteurs van een artikel hierover dat onlangs verscheen in het toonaangevende tijdschrift Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Multipele Sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Het isolerend laagje dat normaal rond de zenuwen zit wordt aangetast door ontstekingen. Hierdoor kunnen signalen vanuit de hersenen niet goed doorgegeven worden aan het lichaam. Soms ontstaan ernstige lichamelijke klachten. Het ziekteverloop is vaak heel grillig met plotselinge terugval en met daarna gedeeltelijk herstel. MS is een auto-immuunziekte en dat betekent dat het afweersysteem stoffen van het eigen lichaam aanvalt. De behandeling van MS is gericht op het verminderen van klachten.

De onderzoekers hadden de verwachting dat maximale immuun onderdrukking, gevolgd door stamceltransplantatie een gunstig of zelfs genezend effect zou kunnen hebben op het verloop van de ziekte. Stamceltransplantatie kan het immuunsysteem onderdrukken, waardoor T-cellen geen kans meer hebben lichaamseigen stoffen aan te vallen.

Het betrof een landelijk onderzoek, uitgevoerd tussen 1998 en 2003 door de afdelingen Neurologie en Hematologie van het Erasmus MC en omvatte patiënten met ernstige MS klachten. Een in de wereld unieke strategie werd gehanteerd, zoveel mogelijk gericht op uitschakeling van T cellen. Het gehanteerde protocol liet bij de meeste patiënten geen gunstige invloed zien op het ziekteverloop. Een meerderheid van de deelnemende patiënten bleef ook na transplantatie kampen met ernstige terugval in lichamelijke functies. Hiernaast traden in sommige gevallen gevaarlijke infecties en andere complicaties op. Hintzen benadrukt dat hoewel de in Rotterdam gehanteerde strategie niet succesvol leek, er op grond van de opgedane kennis inmiddels nieuwe trials zijn gestart in Europa en de VS. Er zijn op het gebied van immuunonderdrukking nog veel mogelijkheden om de balans tussen effect en bijwerking gunstiger te krijgen.