College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Persbericht

17 Maart 2006

CBG ondersteunt aanbevelingen rapport geneesmiddelenbewaking

Den Haag, 15 maart 2006 - Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ondersteunt de aanbevelingen in het Fraunhofer rapport over geneesmiddelenbewaking*. Zij zijn in lijn met de ontwikkeling die het CBG al in gang heeft gezet. Het Fraunhofer rapport is het resultaat van een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van de geneesmiddelenbewaking in Europa, uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Het rapport wordt vandaag gepubliceerd. De Europese Commissie beoogt hiermee de discussie over de toekomstige ontwikkelingen van geneesmiddelenbewaking in de EU op gang te brengen.

Het rapport bevat drie kernpunten.
Allereerst moet Geneesmiddelenbewaking in Europa efficiënt zijn, door een effectief en optimaal gebruik van alle beschikbare informatiebronnen en middelen.
In Nederland beschikt het CBG over meldingen van bijwerkingen en periodieke veiligheidsrapportages en over resultaten van onderzoeken die na toelating van geneesmiddelen worden uitgevoerd, en tevens over gegevens over het gebruik van geneesmiddelen. Het CBG krijgt informatie over in Nederland gemelde bijwerkingen ook via het Nederlands bijwerkingcentrum LAREB. LAREB verzamelt en registreert meldingen van (vermoedelijke) bijwerkingen afkomstig van beroepsbeoefenaren en van patiënten. Het CBG integreert en beoordeelt de gegevens vanuit de verschillende informatiebronnen om zo tot een optimale besluitvorming te komen. Daarnaast werkt het CBG in het kader van zo effectief mogelijk werken nauw samen met de overige registratieautoriteiten in de EU en in nationaal verband met enkele universiteiten.

Ten tweede moet Geneesmiddelenbewaking in Europa (nog) betere informatie opleveren, door naast een reactieve aanpak (reageren op meldingen van bijwerkingen) ook een pro-actieve aanpak te volgen. Het CBG ondersteunt dit en heeft een pro-actieve aanpak, mede ondersteund door de recente nieuwe wetgeving, al als beleid. Onder andere de Risicomanagement Plannen (die op basis van de nieuwe wetgeving door registratiehouders moeten worden ingediend) bieden goede aanknopingspunten voor de verdere uitbouw van deze aanpak.

Ten derde moet Geneesmiddelenbewaking in Europa (nog) effectiever worden door een betere communicatie met alle betrokkenen. Het CBG vindt dat verbeteren van de communicatie van het CBG met artsen, apothekers, patiënten en industrie een hoge prioriteit heeft en werkt hieraan actief.

Naast de gebruikelijke taken van geneesmiddelenbewaking, zoals de beoordeling van de periodieke veiligheidsrapporten (verplichte informatie over bijwerkingen geneesmiddelen na registratie), beoordeling van vermeende veiligheidsproblemen en de Risicomanagement Plannen, richt de afdeling Geneesmiddelenbewaking van het CBG zich op samenwerkingsverbanden met enkele universiteiten ter verbreding en versterking van de benodigde expertise voor het optimaal kunnen uitvoeren van de diverse taken. Op dit moment is er een samenwerking met de afdeling farmacoepidemiologie en farmacotherapie van de Universiteit van Utrecht en is de samenwerking met de vakgroep Farmaco-epidemiologie van het Erasmus MC te Rotterdam geïntensiveerd. Dit uit zich bijvoorbeeld in gezamenlijk onderzoek en (na)scholing op het gebied van geneesmiddelenbewaking. Het CBG blijft nauw samenwerken met het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb dat meldingen van bijwerkingen in ontvangst neemt en analyseert en op basis daarvan het CBG in kennis stelt van mogelijke veiligheidsproblemen.

Zie voor meer informatie de begeleidende notitie van de Europese Commissie ( 167 kB) en het volledige Fraunhoferrapport ( 1,5 MB).


*Geneesmiddelenbewaking is het opsporen, evalueren en voorkomen van ongewenste bijwerkingen van geneesmiddelen. Geneesmiddelenbewaking is een taak van het College ter Beoordeling van geneesmiddelen.