Gemeente Zaanstad

Detentiepontons in Isaac Baarthaven Tijdelijke penitentiaire inrichtingen leveren economische meerwaarde
15-03-2006

Zaanstad werkt mee aan het verzoek van de Rijksgebouwendienst om twee detentiepontons op te nemen in de Isaac Baarthaven. Deze detentiecentra worden eveneens gebouwd op deze plek, waar ze maximaal 5 jaar zullen blijven liggen. Om in de Isaac Baarthaven deze nieuwe functie mogelijk te maken wordt door middel van een artikel 17-procedure vrijstelling van het bestemmingsplan gevraagd. De pontons krijgen een capaciteit van maximaal 288 gedetineerden per boot en worden naar verwachting in de zomer van 2006 in gebruik genomen.

B&W zegden al eerder toe dat de pontons in Zaanstad gebouwd mochten worden. Voor de ingebruikname van de detentiecentra op de locatie Isaac Baarthaven wilde Zaanstad meer bedenktijd. Het College stemt daar nu mee in, op voorwaarde dat de Rijksgebouwendienst/Dienst Justitiële Inrichtingen ook de permanente gevangenis in Zaanstad vestigt. De locatie die Zaanstad hiervoor op het oog heeft is het Hembrugterrein. Naar verwachting is de permanente gevangenis medio in 2011 of 2012 gereed.

Het opnemen van de detentiepontons in de Achtersluispolder levert de gemeente Zaanstad een aantal voordelen op. Allereerst zijn er de circa 300 arbeidsplaatsen die de detentiecentra opleveren. Daarnaast ontstaat er nieuwe indirecte werkgelegenheid en profiteren bestaande Zaanse ondernemingen van de pontons. Ten slotte heeft de gemeente Zaanstad de gelegenheid een havengebonden onderneming te zoeken die zich op termijn in de Isaac Baarthaven kan vestigen. Daarmee behoudt dit gebied zijn havenfunctie.

Het afmeren van de pontons in de Achtersluispolder vraagt om aanvullende voorzieningen. Zo wordt extra aandacht besteed aan de bereikbaarheid en de veiligheid binnen het gebied. Verder zorgt de Rijksgebouwendienst voor voldoende parkeergelegenheid (op het terrein van het detentiecentrum zelf). Onderzoek met het oog op de luchtkwaliteit en externe veiligheid valt eveneens onder de verantwoordelijkheid van de Rijksgebouwendienst.

Op dit moment wordt berekend of de pontons in de Achtersluispolder extra verkeersdruk zouden opleveren. De ingebruikname van de pontons heeft geen invloed op de huidige milieuvergunningen. De boten zelf hebben nauwelijks invloed op hun omgeving en ondervinden - in de zin van de milieuwetgeving - geen invloeden van omliggende bedrijvigheid

Het bestuur van de ondernemersvereniging in de Achtersluispolder staat niet afwijzend tegenover de komst van de pontons en overlegt hierover nog met zijn leden. Tussen deze ondernemers, de gemeente Zaanstad en de Rijksgebouwendienst/Dienst Justitiële Inrichtingen vindt uitwisseling plaats om de bouw en ingebruikname van de detentiepontons in goede banen te leiden.

Bijgewerkt op 15-03-2006