Uitrol 'slimme meter' niet slim genoeg

Uneto-vni

UNETO-VNI: Buitenspel zetten van vrije markt werkt averechts

UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel heeft ernstig bezwaar tegen de wijze waarop de digitale meter van gas- en elektriciteitsverbruik - de zogenaamde 'slimme meter' zal worden ingevoerd. 'Het invoeren van de slimme meters overlaten aan de netbeheerders zal een enorme vertraging tot gevolg hebben', zegt Marcel Engels, voorzitter van UNETO-VNI. 'Hiermee kiest de minister voor het buitenspel zetten van de vrije markt waarmee de markt voor concurrerende diensten op slot gaat en de ontwikkeling en invoering van (energiebesparende) innovaties ernstig wordt belemmerd.'

Iedere kleinverbruiker van elektriciteit en gas in Nederland moet in de komende periode gebruik gaan maken van een zogenoemde slimme meter. Zo lang de kleinverbruiker de beschikking heeft over de meter - die op afstand uitleesbaar is - ontvangt hij vaker informatie over zijn energieverbruik. Deze op de klant toegesneden informatie geeft een impuls voor energiebesparing, daarnaast wordt door actuele on-line beschikbare meterstanden de eindafrekening betrouwbaarder, gaan verhuizingen soepeler en kan de klant makkelijker overstappen naar een andere leverancier.

Naast het verbeteren van de uitvoering van de publieke taken van de netbeheerder zijn de doelstellingen bij het invoeren van de slimme meters gericht op het bevorderen van een vrije marktwerking.

'Wat er nu staat te gebeuren is hiermee in strijd', zegt Engels 'In het plan van Minister Brinkhorst, is de netbeheerder verantwoordelijk voor de uitrol van de slimme meters over Nederland en de leverancier van gas en elektriciteit is verantwoordelijk voor de klantendiensten. Voor beide partijen is er echter geen enkele stimulans de slimme meter snel en soepel in te voeren en is er zelfs een reden deze zo lang mogelijk uit te stellen. Want welk energiebedrijf is er bij gebaat dat zijn klanten makkelijk bij hem weg kunnen? De klant zelf kan geen enkele aanspraak maken op een nieuwe meter.

Kortom met dit voorstel worden commerciële partijen vanuit de vrije markt buitenspel gezet, zal de markt voor concurrerende diensten voor jaren op slot gaan en worden ontwikkeling en invoering van (energiebesparende) innovaties ernstig belemmerd.'

Om daadwerkelijk rendement uit de slimme meter te halen, zijn volgens Uneto-VNI slechts twee maatregelen noodzakelijk. Ten eerste de eigenaar van het pand mede verantwoordelijke laten blijven, zodat deze in een vrije markt kan kiezen voor een eigen (genormeerde) slimme meter. Ten tweede het functionele basisniveau van de meters normeren, zodat de netbeheerder zijn publieke taken kan vervullen.

////einde persbericht////