Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200503367/1
(Terugvordering subsidiebedrag ziektekosten) Uitspraak over het besluit van het College voor zorgverzekeringen om een bedrag van ruim 700.000 terug te vorderen van Stichting Vivent (de voormalige Stichting Gezinsverzorging Stadsgewest s-Hertogenbosch). Stichting Vivent verzet zich tegen deze terugvordering en geeft aan dat noch door de voormalige stichting noch door haar het bedrag is ontvangen. Zij is van mening dat het College voor zorgverzekeringen het terugvorderingsbesluit niet zorgvuldig heeft voorbereid en niet deugdelijk heeft gemotiveerd.


* 200504201/1
(Motorsportcircuit Nieuw Zevenbergen)
Uitspraak op het beroep van Stichting De Groene Zone uit Oss tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant waarbij een 'melding' is geaccepteerd van de Stichting Regionaal Motorsportcircuit Nieuw Zevenbergen. De melding ziet op het uitbreiden van de cross-activiteiten met het rijden met motoren met zijspan, quads en 4x4 terreinwagens. Eerder is al vergunning verleend voor een motorcross- en een kartbaan. De Stichting De Groene Zone vreest met name een toename van de geluidhinder. Het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant stelt zich op het standpunt dat de geluidoverlast niet onredelijk is.


* 200504353/1
(Verzoek om dr.-titel te mogen voeren)
Uitspraak over de afwijzing door de Informatie Beheer Groep (IBG) van een verzoek om de graad van Doctor te mogen voeren op grond van een in Duitsland afgelegde promotie. De IBG is van mening dat het gevolgde promotietraject niet gelijkwaardig is aan het promotietraject dat in Nederland gebruikelijk is. Gebruikelijk in Nederland is dat een promotietraject na het halen van een docoraal examen wordt gevolgd en daarbij zou de nominale duur van dit traject vier jaar zijn. De verzoeker is tijdens zijn universitaire studie begonnen met het promotietraject en reeds binnen een jaar na het halen van zijn doctoraal examen gepromoveerd. Hij is het niet eens met de afwijzing van zijn verzoek. Volgens hem moet de IBG bij de beoordeling of de promotie die aan de universiteit van Keulen is afgelegd gelijkwaardig is met een in Nederland afgelegde promotie zich niet louter beperken tot de duur van het traject na het halen van het doctoraal examen. Er moet volgens hem ook gekeken worden naar de inhoud.


* 200505249/1
(Bouwvergunning gsm-antenne Den Haag)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft verleend aan Orange Nederland voor het plaatsen van een gsm-antenne-installatie op een gebouw aan de Jan van Nassaulaan. Het gaat om een installatie van 5 meter hoog die is geplaatst op een gebouw dat in hoogte variëert van ongeveer 18 tot 20 meter. Een omwonende is van mening dat de bouwvergunning niet had mogen worden verleend, omdat het gemeentebestuur onvoldoende rekening heeft gehouden met de niet-thermische effecten van gsm-straling op de gezondheid. Ook vindt de omwonende dat er onderzoek had moeten worden verricht naar alternatieve locaties.


* 200505797/1
(Westland, bestemmingsplan "Bedrijventerrein Honderdland") Uitspraak op het beroep van inwoners van Maasdijk (gemeente Westland) over het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Honderdland". Het bestemmingsplan maakt de transformatie mogelijk van een bestaand kassengebied in de gemeente in een bedrijventerrein. De inwoners hebben bezwaar tegen de ontwikkeling van het bedrijventerrein en tegen de mogelijkheid om een horecabedrijf op te zetten. Zij vrezen verkeershinder en geluidoverlast van het bedrijventerrein te ondervinden. Ook zijn zij bang voor wateroverlast. Voorts vrezen zij voor het verlies van hun privacy en voor lichtoverlast. Volgens hen is er ook geen behoefte aan grootschalige horeca. Zij willen liever een groenstrook. Het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft deels goedkeuring verleend en deels goedkeuring onthouden aan het bestemmingsplan. Het college stelt dat het waterbergend vermogen van het terrein voldoende is en dat de wettelijke normen voor geluid en verkeer niet worden overschreden. Het horecabedrijf leidt volgens het provinciebestuur niet tot onaanvaardbare hinder.


* 200506085/1
(Handhavingsverzoek Spuiterij Werkendam)
Uitspraak op de beroepen die twee inwoners van Werkendam hebben ingediend tegen de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Werkendam van hun verzoek om handhavend op te treden tegen het bedrijf "Interieur Meubel Spuittechnieken Werkendam BV". Het bedrijf is gevestigd aan de Beatrixhaven in Werkendam. De inwoners hebben de verzoeken gedaan omdat zij van mening zijn dat voorschriften ten aanzien van spuitnevel en neveldampen van onder meer een vlakspuitmachine niet worden nageleefd. Het college is van mening dat het bedrijf de voorschriften wel naleeft.


* 200506150/1
(Rotterdam, dwangsom voor vuilnis)
Uitspraken op de beroepen die diverse inwoners van Rotterdam hebben ingediend tegen dwangsommen die aan hen zijn opgelegd door het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam vanwege het aanbieden van huisval in strijd met de Algemeen Plaatselijke Verordening. Het betreft dwangsommen van rond de 60,=. De inwoners zijn het om verschillende redenen niet eens met de dwangsommen. Zo bestrijden zij dat de vuilniszakken van hen afkomstig zijn en stellen zij dat zij te laat of onvolledig door het college op de hoogte zijn gesteld. Het college stelt zich op het standpunt dat de inwoners het vuilnis op het verkeerde tijdstip of op een verkeerde plek hebben aangeboden. (zie ook de uitspraken met zaaknummers 2005061091/1, 200506632/1, 200506812/1, 200507029/1 en 200507102/1)


* 200506709/1
(Bestuursdwang recyclingbedrijf Helmond)
Uitspraak op het beroep van Greenpower Nederland BV tegen de bestuursdwang die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant aan het bedrijf heeft opgelegd. Het college is van mening dat het bedrijf aan de Vossembeemd in Helmond in strijd met de verleende vergunning handelt. Het bedrijf zou droog (organisch) afval uit de voedingsmiddelenindustrie opslaan en mechanisch bewerken, andere producten en afvalstoffen, inclusief carbon-black, bewerken en opslaan en (schoon)hout en boomschors opslaan. Het bedrijf bestrijdt de wettelijke grondslag van de bestuursdwang en stelt dat de activiteiten op korte termijn kunnen worden gelegaliseerd. Ook vindt het bedrijf dat het besluit niet goed is gemotiveerd. Het college van gedeputeerde staten oordeelt dat er wel degelijk reden is om bestuursdwang aan te zeggen.