CDA afdeling Gelderland


Meningen over kassengebied Bergerden lopen uiteen

15-03-2006

De CDA Statenfractie bezocht op 15 maart het kassengebied Bergerden. Betrokkenen hebben tijdens dit bezoek hun standpunten weergegeven. Op basis hiervan neemt de fractie binnenkort een besluit over het gebied.

Het CDA had verschillende partijen uitgenodigd om aan de bijeenkomst deel te nemen. Onder andere burgemeester Persoon van de gemeente Lingewaard was aanwezig. Ook de ANWB, de Gelderse Milieu Federatie en vertegenwoordigers van het kassengebied kregen de kans hun standpunten toe te lichten.

De grote vraag was natuurlijk: Moet kassengebied Bergerden uitbreiden richting snelweg A325 of in de richting van Angeren? Provinciale Staten mogen daarover binnekort een oordeel vellen.

Het CDA nam daarom gisteren poolshoogte in het gebied. Bijna de voltallige CDA-fractie in Provinciale Staten, 24 man sterk, liet zich gistermiddag per touringcar rondrijden door kassengebied Bergerden bij Huissen.

Verschillende standpunten passeerden de revue:

De gemeente Lingewaard vindt dat de kassen straks niet tot in de Angerense achtertuinen mogen komen. Gastspreker burgemeester Rob Persoon repte zelfs van planologische euthanasie op het dorp.

Rob Gremmen van de ANWB pleitte ervoor de uitbreiding niet ten koste te laten gaan van het nog aan te leggen Park Over- Betuwe. Dat wordt 1250 hectare groot en mag niet kleiner worden. "Omwonenden moeten in het groen kunnen recreëren, zeker met de oprukkende bebouwing uit Arnhem en Nijmegen."

Philip Scheepers van de Gelderse Milieufederatie zaaide twijfel, door te wijzen op onderzoeken waaruit blijkt dat uitbreiding tot 2010 niet echt nodig is.

De bustour deed ook de hypermoderne kas van potplantenkweker Hydro Huisman aan. Deze kan warmte opslaan voor hergebruik en levert energie op.
Verder werd Kamervoort bij Angeren bekeken. Veel verouderde tuinbedrijven moeten plat en opnieuw worden opgebouwd. Dat gaat veel geld kosten.

De CDA Statenfractie zal binnenkort een standpunt innemen.