Gemeente Leiden

Verslag gesprekken ter voorbereiding collegeonderhandelingen Leiden

Geachte redactie,

Op verzoek van de burgemeester stuur ik u hierbij zijn verslag aan de leden van de gemeenteraad van de gesprekken ter voorbereiding van de collegeonderhandelingen. In de raadsvergadering van 16/3/2006 zal de burgemeester dit verslag kort toelichten.

Met vriendelijke groet,

Fons Delemarre, Bureau Communicatie gemeente Leiden.

Geachte leden van de raad,

Na de verkiezingsuitslag op 7 maart jl. hebben de fractievoorzitters in de nieuwe Leidse gemeenteraad mij gevraagd eerste consulterende gesprekken te voeren met de partijen ter voorbereiding op de collegeonderhandelingen en hierover te rapporteren aan de raad tijdens de raadsvergadering op 16 maart a.s. In dit korte verslag bied ik u mijn bevindingen aan.

Eerste consulterende gesprekken
Op 10 en 13 maart jl. heb ik met alle fractievoorzitters een afzonderlijk gesprek gevoerd. De partijen zijn het er over eens dat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen kan worden verklaard door een landelijke en een lokale trend. Bij de lokale trend hebben de standpunten van de partijen over de RijnGouweLijn en de Oostvlietpolder een belangrijke rol gespeeld. Geconstateerd is dat de partijen wisselend hebben geprofiteerd dan wel zijn afgerekend op de landelijke en/of lokale trends.

Op basis van de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen komen de partijen, met uitzondering van Leefbaar Leiden en de Stadspartij Leiden Ontzet, tot het advies om eerst de vorming van een college bestaande uit PvdA (als grootste partij) en SP (als grootste winnaar) te onderzoeken. GroenLinks wordt daarbij als logische partner gezien. PvdA en SP hebben daarbij nadrukkelijk de wens geuit dat ook de CU bij dit verdere proces wordt betrokken. GroenLinks heeft zich hierbij aangesloten.

Veel partijen vinden het verder van het grootste belang dat het nieuwe college een nieuwe, opener, meer extern gerichte, bestuursstijl en -cultuur inhoud geeft.

Vervolggesprek
Op basis van het bovenstaande heeft op 14 maart jl. een verkennend gesprek plaatsgevonden met de fractievoorzitters van PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie. In dit gesprek stond de bereidheid van deze partijen om op een aantal politiek gevoelige onderwerpen tot overeenstemming te komen centraal. Het gaat hierbij (in willekeurige volgorde) om: bereikbaarheid en mobiliteit (o.a. RijnGouweLijn, parkeerbeleid en openbaar vervoer), de Oostvlietpolder, de Woonvisie, de reïntegratie van bijstandsgerechtigden, de organisatie en omvang van het welzijnswerk en de gebiedsuitbreiding van de zondagsopenstelling. De partijen hebben de bereidheid uitgesproken om op deze onderwerpen tot overeenstemming te willen komen. De partijen hebben nogmaals uitgesproken te willen komen tot een nieuwe, opener, meer extern gerichte, bestuursstijl en -cultuur, waarbij zij uitdrukkelijk hebben aangegeven een college te willen vormen voor alle Leidenaren.

Op basis van het bovenstaande kan ik u berichten dat PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie samen een aanvang willen maken met de collegeonderhandelingen.

Procesbegeleider
Tijdens het gesprek op 14 maart jl. is door de partijen ook gesproken over de rol van de procesbegeleider. Het verzoek van alle fractievoorzitters aan mij d.d. 7 maart jl. was om dit proces te begeleiden totdat duidelijk was welke partijen de collegeonderhandelingen zouden starten. Nu duidelijk is welke partijen dit zijn, is hiermee mijn opdracht volbracht.

Voor het vervolg van het proces hebben de betrokken partijen, in mijn afwezigheid, een afweging gemaakt tussen een keuze voor een externe procesbegeleider (zonder een concrete naam te noemen) of een continuering van mijn rol als procesbegeleider. Bij deze afweging hebben zaken als ervaring, beschikbaarheid, continuïteit, bekendheid met de Leidse situatie en dossiers een rol gespeeld. Hierbij is ook nadrukkelijk afgewogen of een dergelijke rol past bij de functie van de burgemeester, gezien zijn voorzitterschap van de raad en het (nieuwe) college. Op basis van deze afweging hebben de betrokken partijen mij gevraagd mijn rol als procesbegeleider voort te zetten, totdat er een inhoudelijk akkoord is tussen de partijen. Ik ben bereid deze rol te vervullen, maar ik ben met de betrokken partijen van mening dat deze rol mijn (toekomstig) functioneren als voorzitter van uw raad niet in de weg mag staan. Vandaar dat ik uw raad vraag zich hierover uit te spreken.

Gezien de demissionaire status van het huidige college vind ik het van groot belang voor Leiden dat de collegeonderhandelingen zo spoedig mogelijk, doch zorgvuldig, worden afgerond.

Hoogachtend,

Henri Lenferink
Burgemeester van Leiden

---- --