KNHS


Examens voor ruiters en koetsiers onder het vergrootglas 15/3/2006

De kwaliteit van de examens voor ruiters en koetsiers moet worden beoordeeld en misschien in de wet worden vastgelegd. Met die bedoeling hebben de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter (SRR) en het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) vandaag een samenwerkings-overeenkomst gesloten. De samenwerking past in het streven van de SRR om - met behulp van de expertise van het CBR - haar examens te optimaliseren. Het CBR hoopt via de samenwerking met de SRR zijn positie als exameninstituut op mobiliteitsgebied verder uit te bouwen. Beide organisaties zullen een gezamenlijk plan opstellen voor vergaande samenwerking bij de ontwikkeling en organisatie van de examens voor ruiters en koetsiers.

Toenemende drukte
Jaarlijks gaan zevenduizend ruiters en koetsiers op voor het ruiterrijbewijs. Zij krijgen het bewijs als zij slagen voor een theorie- en praktijkexamen. De SRR stimuleert met dat examen een veilige beoefening van de paardensport. De toenemende drukte op de openbare weg stelt steeds hogere eisen aan de rijkwaliteit van de paardenliefhebbers.

Het CBR heeft bijna tachtig jaar ervaring met examens op het gebied van de mobiliteit. Sinds jaar en dag examineert de organisatie aanstaande beroepschauffeurs en bestuurders van personenautos, motors, brom- en snorfietsen. Sinds 1999 neemt het exameninstituut ook de theorie-examens voor de burgerluchtvaart af en sinds 2004 de examens voor de binnenvaart.

Bron: www.ruiterbewijs.nl