Ingezonden persbericht


Kwaliteitsprijs voor Maastrichts interactief programma voor mensen met diabetes

Het Diabetes Interactief Educatie Programma (DIEP) van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit Maastricht heeft tijdens het tweejaarlijks congres over diabetes en kwaliteitszorg de prijs voor 'Kwaliteitsprijs Diabeteszorg' toegekend gekregen. De congresdeelnemers kozen het Maastrichtse initiatief uit in totaal 32 inzendingen. Criteria waar op werd beoordeeld waren onder meer originaliteit van het idee en opzet; de betekenis voor de gezondheidszorg; of het project een voorbeeldfunctie vervult en de mate van betrokkenheid van patiënten erbij. De prijs bestaat uit een oorkonde en 7.000 euro.

"Zelf je ziekte managen en een agenda opstellen voor het spreekuur bij je zorgverlener", dat is volgens dr. Nicolaas Schaper, internist en projectleider, het uitgangspunt van DIEP. Diabetespatiënten kunnen daartoe gebruik maken van een interactieve website ( www.diep.info ) die hen daarbij helpt. "Deze eerste Nederlandse interactieve diabeteswebsite van Maastrichtse makelij wordt in het hele land als e-tool voor de diabeteszorg ingezet. En de kwaliteit ervan is nu met deze prijs bevestigd." De site is nog maar sinds kort geïntroduceerd, op dit moment door 2000 bezoekers die de site gemiddeld 2 ½ keer bezochten.

Keuzes
Van alle keuzes voor hun kwaliteit van leven, moeten diabetespatiënten 98 procent zelf uitvoeren. Soms moet hun leefstijl al veranderen voor klachten die pas over vijf of tien jaar gaan spelen. Veel mensen lukt dat niet. Daarom is het zaak haalbare keuzes te maken. Voor iemand die 120 kilo weegt, kan tien kilo afvallen het hoogst haalbare zijn. De bloedsuikers altijd onder de waarde acht houden, is bijna voor niemand een reëel doel.

Patiënt
De DIEP-website helpt patiënten bij het maken van die keuzes en het stellen van haalbare doelen. Die kunnen zij vervolgens met hun zorgverleners bespreken. Zo bepalen patiënten zelf de agenda van het spreekuur bij de arts, diëtist, praktijkverpleegkundige en diabetesverpleegkundige. De diabetessite bestaat uit kleine modules van vijftien minuten, bijvoorbeeld modules voor 'lichaamsbeweging' en 'insuline spuiten'. De totale lengte bedraagt ongeveer zes uur. Patiënten kunnen de modules met hun zorgverleners doorlopen. Iedere patiënt krijgt van de zorgverlener een inlogcode en een werkboek.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++