Gemeente Doetinchem

Doetinchem krijgt wijkwachten


-15 maart 2006-
De gemeente Doetinchem gaat twee jaar lang tien tot twaalf wijkwachten inzetten voor toezicht in de gemeente. Deze wijkwachten worden ondersteuners van de Doetinchemse handhavers: politie en bijzondere opsporingsambtenaren van de gemeente.

De wijkwachten houden een oogje in het zeil en spreken inwoners aan op ongewenst gedrag. Voorbeelden van ongewenst gedrag zijn fietsen waar het verboden is, rommel op straat gooien, vernielingen, fout parkeren, intimideren van mensen en lawaai schoppen. De wijkwachten vergroten door hun werk het gevoel van veiligheid van de inwoners en dragen bij aan de leefbaarheid in de gemeente. De wijkwachten gaan werken onder verantwoordelijkheid van het hoofd Team handhaving van de gemeente. Hun werkgebied is de hele gemeente en zij worden met name ingezet op plaatsen waar en momenten waarop ze nodig zijn. Aspirant wijkwachten worden geworven vanaf mei 2006 onder mensen met een uitkering. Na een uitgebreide selectie en divers opleidingen kunnen de wijkwachten naar verwachting eind van dit jaar aan de slag.

Werkwijze en noodzaak
Politie en gemeente hebben beide hun eigen rol in de veiligheid en handhaving. De wijkwachten zijn aanvullend op deze diensten. Zij zijn de ogen en oren voor de politie en gemeente. Zij spreken mensen aan op ongewenst gedrag Wijkwachten mogen niet verbaliseren, dragen geen wapen en schakelen politie en gemeente in als dat nodig is. Andere partijen die een rol spelen bij de leefbaarheid in Doetinchem zijn Site en IJsselkring. Gemeente, politie en wijkwachten werken nauw met hen samen. De Stichting werk en Uitvoering en Beveiligingsbedrijf Securicor zijn betrokken bij de werving, selectie en opleiding van de wijkwachten. Bij de werving worden mensen met een uitkering actief benaderd. Andere belangstellenden kunnen zich vanaf mei 2006 melden bij mevr. M. Poelen, tel. (0314) 37 38 34.