Unicef
Ivoorkust: examen doen kan weer 15 maart 2006, New York - Twee jaar lang hebben scholieren in het noorden van Ivoorkust geen eindexamen kunnen doen. Gelukkig is aan het lange wachten een einde gekomen en kunnen ze deze week alsnog hun papiertje halen.
Unicef heeft samen met haar partners de beveiliging van 66 examencentra gecoördineerd. Foto: Unicef Ivoorkust Unicef heeft samen met haar partners de beveiliging van 66 examencentra gecoördineerd. Foto: Unicef Ivoorkust
In het noorden van het land is het sinds 2003 onrustig door conflicten. Veel leraren en overheidsmedewerkers zijn voor het geweld op de vlucht geslagen. De scholen die open bleven, kampten met een teruglopend aantal leerlingen. Gemeenschappen hadden er gewoon geen vertrouwen meer in; eindexamen doen kon niet als gevolg van de onrust, dus wat had het nog voor zin om naar school te gaan?
Abdoulaye Bakayoko, die leraar wil worden, vond het vreselijk dat hij geen examen kon doen. "Het eerste jaar verloor ik al mijn ambities," zegt hij. Vrienden buiten de noordelijke regio waarin hij woont konden wel examen afleggen, maar hij niet. Zonder een diploma kan Abdoulaye niet naar de universiteit. "Toen het jaar daarop de examens weer niet doorgingen, dacht ik dat ik het verder wel kon vergeten."
Meer dan 80.000 leerlingen doen eindexamen. De laatste examendag is op 17 maart. Foto: Unicef Ivoorkust
Meer dan 80.000 leerlingen doen eindexamen. De laatste examendag is op 17 maart. Foto: Unicef Ivoorkust
Beveiliging door Unicef
De regering van Ivoorkust heeft besloten om dit jaar de eindexamens door te laten gaan, zodat tienduizenden wachtende leerlingen als Abdoulaye kunnen worden geholpen. Unicef is blij met deze beslissing, want de regering laat hierdoor zien dat zij het recht van kinderen op onderwijs erkent. Daarnaast worden er weer leraren geworven voor de scholen.
Unicef heeft de organisatie van de logistiek rond de eindexamens op zich genomen. Samen met haar partners heeft Unicef de beveiliging van 66 examencentra gecoördineerd. Het was nog een enorme klus om alles in goede banen te leiden. Niet alle leraren en administratieve medewerkers konden op de eerste examendag op tijd de centra bereiken. Erger nog was dat niet alle scholieren wisten wanneer ze examen konden doen. In allerijl werden kerken, moskeeën en omroepers ingeschakeld om het nieuws rond te bazuinen.