Gemeente Sneek


Gratis APK keuring voor woningen, winkels en andere gebouwen in Sneek De gemeente Sneek wil niet wachten op de invoering van de verplichte APK keuring voor woningen en laat ruim 280 gebouwen in Sneek keuren op de veiligheid van gas-, water- en elektriciteitsinstallaties. Omdat het om een proef gaat, betaalt de gemeente de kosten zelf. Gelet op de jarenlange ervaringen van Essent en Inhome Gaswacht met installaties in gebouwen, gaan deze bedrijven de keuringen verrichten.

De betreffende eigenaren/bewoners van gebouwen die voor de proef zijn geselecteerd, ontvangen binnenkort een brief van de gemeente met het verzoek medewerking aan de keuringen te verlenen. De eigenaren worden vervolgens via een rapportage op de hoogte gebracht van de staat van de installaties in hun woning. Tevens krijgt de gemeente krijgt inzicht in de staat van onderhoud van installaties binnen de gebouwenvoorraad van Sneek.

Het bijzondere van dit project is dat het hier alleen om particuliere woningen en andere gebouwen gaat. Een dergelijke steekproef onder het particuliere woningbezit en andere gebouwen is in Fryslân niet eerder verricht. Voor de huurwoningen geldt dat de woningcorporaties zelf een periodieke keuring voor hun woningbestand laten uitvoeren.

De aanleiding tot de actie van de gemeente Sneek is dat de lokale overheid sinds 1 januari 2000 de taak heeft toe te zien op de naleving van de regelgeving met betrekking tot de nutsvoorzieningen (gas, water, elektra). Door aanwijzing in het Bouwbesluit is de controle hierop een publiekrechtelijke taak. Dit is het gevolg van de privatisering van de nutsbedrijven, die in het verleden deze taak behartigden. De gemeente is verantwoordelijk voor de naleving van de regelgeving voor het gedeelte van de installaties in de woningen en gebouwen. Voor de nutsbedrijven houdt hun verantwoordelijkheid op bij de meter.

Naar aanleiding van een aantal ongevallen met gasinstallaties kreeg dit onderwerp landelijk veel aandacht. Uit de reactie van zowel het ministerie als de Tweede Kamer blijkt dat ervan uit wordt gegaan dat gemeenten op basis van de Woningwet toezicht houden op de installaties in gebouwen.

Om te komen tot een systeem van periodiek keuringen van woningen wordt gewerkt aan een norm voor de keuring van installaties. Deze zogenaamde A.P.K. keuring voor woningen wordt naar verwachting in 2007 ingevoerd. Na invoering van de A.P.K. keuring zal de woningbezitter periodiek de woning moeten laten keuren. De kosten hiervan komen dan voor rekening van de woningbezitter.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 15-3-2006