Gezamenlijk persbericht GGD Amsterdam en Bestuursdienst
Eén op de vijf Amsterdammers heeft ongemerkt te hoge bloeddruk
Onderzoek GGD: veel inwoners onbekend met eigen ongezondheid
Eén op de vijf Amsterdammers heeft zonder het zelf te weten een te hoge bloeddruk, en dus een hoger risico op hart- en vaatziekten. Bijna de helft van de inwoners is te zwaar en ruim eenderde ervaart psychische problemen.
Dit blijkt uit de Amsterdamse Gezondheids Monitor, een vierjaarlijks grootschalig onderzoek van de GGD Amsterdam. Het rapport, 'Gezond Zijn en Gezond Leven in Amsterdam', wordt vandaag aangeboden aan het college van B&W.
In een unieke opzet, waarbij een persoonlijk vragenlijstonderzoek werd gecombineerd met een lichamelijk onderzoek, is bij 1.736 volwassen Amsterdammers gekeken naar verschillende aspecten van de gezondheid. De resultaten laten zien dat veel inwoners van de stad een verhoogde kans hebben op hart- en vaatziekten, er een ongezonde leefstijl op nahouden en psychische problemen ondervinden.
Risico hart- en vaatziekten hoog
Veel inwoners lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten door overgewicht, diabetes, een te hoog cholesterolgehalte of een verhoogde bloeddruk. Onrustbarend is dat een groot deel van de bevolking van de laatste twee factoren geen weet heeft. Van de 38 procent Amsterdammers met een verhoogde bloeddruk weet de helft daar niet van af. En van de 22 procent inwoners met een te hoog cholesterolgehalte, wat vaak samengaat met een verhoogde bloeddruk, weet driekwart dat niet.
Toename overgewicht
Zorgwekkend is de toename van overgewicht. Het aantal Amsterdammers met overgewicht nam in vier jaar tijd toe met meer dan tien procent. Momenteel is 45 procent van de inwoners te zwaar en 14 procent zelfs ernstig te zwaar.
Gezonde leefstijl geen gemeengoed
Een gezonde leefstijl is in Amsterdam nog geen gemeengoed. Momenteel voldoen vier op de vijf Amsterdammers niet aan de voedingsnorm van minimaal twee ons groenten en twee stuks fruit per dag. Bijna 40 procent besteedt minder dan het aanbevolen half uur per dag aan lichamelijke beweging, zoals lopen of fietsen. Het percentage rokers, dat over de afgelopen vier jaar weliswaar met 6 procent is gedaald, blijft met 33 procent hoog. 30 procent van de inwoners gebruikt meer alcohol dan volgens het advies verantwoord alcoholgebruik toelaatbaar is.
Verschillen tussen etnische groepen
Tussen de etnische groepen zijn de verschillen heel divers. Terwijl vooral Turkse en Marokkaanse Amsterdammers met diabetes en overgewicht kampen, hebben Nederlandse Amsterdammers vaker problemen met hun cholesterolgehalte en bloeddruk. Allochtone Amsterdammers bewegen minder dan de autochtone Amsterdammers, maar leven gezonder wat betreft hun voeding en alcoholgebruik. Wel roken Turkse mannen veel (43 procent). Over het geheel genomen hebben mannen een ongezondere leefstijl dan vrouwen.
Eenderde heeft psychische klachten
Gezondheid is niet alleen de afwezigheid van ziekten en aandoeningen, het is ook het psychisch welbevinden en 'je gezond voelen'. Inwoners van Amsterdam voelen zich minder gezond dan gemiddeld in Nederland. Daarbij ervaart ruim éénderde van de Amsterdammers problemen op psychisch gebied, zoals depressieve klachten en angstklachten. Een opmerkelijke bevinding van de monitor is dat inwoners van Turkse en Marokkaanse afkomst ernstiger psychische klachten rapporteren dan de Nederlanders, maar daarvoor minder vaak medicijnen gebruiken én minder vaak worden behandeld.
Volksgezondheidsbeleid
De gezondheidsmonitor vormt de basis voor de eerstkomende nota voor volksgezondheidbeleid van de gemeente Amsterdam.
Het rapport benoemt enkele concrete aandachtspunten voor beleid, zoals het bevorderen van gezond gedrag, met name bij mannen, en de vroegtijdige opsporing van risicofactoren op hart- en vaatziekten. Maatwerk in de zorg is een ander belangrijk punt van aandacht, gezien de verschillen tussen groepen Amsterdammers wat betreft het vóórkomen van lichamelijke aandoeningen en psychische problemen.
Pb-043
Gemeente Amsterdam