Gemeente Alphen aan den Rijn

(A3)

Hoopgevende start van de Alphense Activerende Aanpak (A3)

(14 maart 2006)

Bijna veertig procent van de mensen die zich de afgelopen drie maanden bij het CWI meldde, zag af van een uitkering. Dat is negen procent meer dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Eenderde van de werklozen startte met een activiteit uit de Alphense Activerende Aanpak (A3). Wethouder Jan Voogd spreekt van een 'hoopgevende start'. De indruk van de eerste drie maanden is dat díe mensen die ook hun eigen weg op de arbeidsmarkt kunnen vinden, of een andere oplossing hebben, in toenemende mate hun kansen benutten en afzien van een uitkering. Aan de personen die het echt nodig hebben, is een vervolgtraject aangeboden. Het is nog te vroeg om de effecten daarvan in kaart te brengen. Omdat voor de vervolgtrajecten voldoende stageplekken nodig zijn, gaat de gemeente samen met het CWI en UWV een werkgeversloket opzetten.

In de eerste drie maanden van de A3 aanpak hebben zich 87 personen bij het CWI aangemeld voor een bijstandsuitkering. Van deze 87 personen hebben er 28 (32,2%) afgezien van een uitkering. Over het algemeen is men aan het werk gegaan, verhuisd of bleek er sprake te zijn van factoren op grond waarvan de aanvraag werd afgewezen. Van de resterende 59 personen die in aanmerking kwamen voor een uitkering, zijn19 personen (32,2%) niet gestart met de A3 Academie, veelal als gevolg van fysieke, psychische of praktische problemen. De overige 40 personen zijn gestart met de A3 Academie. Van deze 40 personen zijn 4 personen tijdens de A3 Academie uitgevallen wegens problemen (en hebben de uitkering behouden) en hebben nog eens 6 personen afgezien van een uitkering. Dat betekent dat van de 87 personen er in totaal 34 personen (39,1%) voor en tijdens de A3 Academie hebben afgezien van de uitkering. Ter vergelijking: in het 1e halfjaar 2005 werden 154 aanvragen ingediend waarvan 49 werden afgewezen of ingetrokken (31,8%).

Werkwijze A3 aanpak
Sinds 1 oktober 2005 bieden CWI en gemeente inwoners van Alphen aan den Rijn die werkloos zijn en een bijstandsuitkering aanvragen intensieve begeleiding om zo snel mogelijk een baan te vinden. De werkwijze is simpel: na aanmelding bij het CWI volgt een eerste gesprek met een adviseur van het CWI. In dit gesprek krijgt de aanvrager informatie over de mogelijkheden op de arbeidsmarkt (vacatures) en de verdere A3 aanpak. Als het niet binnen enkele weken lukt om een baan te vinden, krijgt de afdeling Werk en Bijstand van de gemeente hiervan bericht. Deze afdeling beoordeelt de aanvraag voor de uitkering en meldt betrokkene aan voor de A3 Academie. Tijdens de A3 Academie leren de deelnemers onder begeleiding van deskundige trainers wat hun mogelijkheden zijn om een baan te verwerven. En als dat niet gelijk mogelijk blijkt te zijn, welke vervolgstappen nodig zijn om dat doel op redelijke termijn toch te bereiken.

Iedereen kan iets
De deelnemers krijgen via een reintegratiebedrijf hulp bij het zoeken naar een baan of tijdelijk een werkstage om alvast werkervaring op te doen. Als werken om persoonlijke redenen nog even niet mogeijk is, gaan de deelnemers maatschappelijke activiteiten doen bij verschillende vrijwiligesoganisaties of welzijnsinstellingen. Afhankelijk van de 'afstand tot de arbeidsmarkt' worden de deelnemers, als de uitkering voortduurt, overgedragen aan een reïntegratiebedrijf voor bemiddeling naar een baan. Zolang dat niet lukt, gaat de betrokken persoon op een werkstage met als doel werkervaring te behouden of op te doen. De meer kansrijke personen gaan op een werkstage bij Alphense werkgevers met begeleiding door het reïntegratiebedrijf (spoor 1). De minder kansrijke klanten krijgen beschermde werkstages aangeboden in werkprojecten (spoor 2). Als dat allemaal (nog) niet mogelijk is, krijgt deze laatste groep vormen van vrijwilligerswerk aangeboden (spoor 3). Dit alles onder het motto: 'Iedereen kan iets!'.

Opzet werkgeverspunt
In contacten met het bedrijfsleven en non-profit organisaties signaleren de gemeente, CWI en VOA dat er behoefte is aan personeel en vrijwiligers. De progrnoses zijn dat er in de toekomst in veschillende sectoren personeelstekort zal ontstaan. Om daar nu al op in te spelen wil de gemeente via het werkgeverspunt in contact komen met bedrijven om projecten op te zetten voor werkstages en leerbanen, die kunnen eindigen in betaald werk. Het uitgangspunt daarbij is dat de ondernemers faciliteiten krijgen aangeboden, bijvoorbeeld loonkostensubsidie of begeleiding, Een goed voorbeeld hiervan is het project De Witte Motor, waar uitkeringsgerechtigden een baan bij als assistent huishoudelijke hulp krijgen bij de thuiszorg. Deze werkwijze biedt zowel werkgevers als werkzoekenden nieuwe kansen en mogelijkheden.

Uitgebreide evaluatie in april
De start van de A3 (oktober 2005) is hoopgevend en krijgt het inmiddels ook landelijke aandacht. Om een goed beeld te krijgen van de totale effecten van de A3 Aanpak, heeft het college besloten op korte termijn nog een meer uitgebreide evaluatie uit te laten voeren. Hierin is onder andere aandacht aan de reden van afzien van de uitkering en de individuele gevolgen daarvan. Maar ook de resultaten die worden bereikt met deelname aan de A3 Academie en de vervolgsporen. De uitkomsten daarvan zijn in de maand april te verwachten.