Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Arib over de tweede trimester echo

Kamerstuk, 14-3-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2662847

14 maart 2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op vragen van het Kamerlid Arib (PvdA) over de tweede trimester echo (2050608200).

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het bericht in het Algemeen Dagblad dat het voor zwangeren bijna onmogelijk is een tweede echo te laten doen?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Klopt het dat er chaos is ontstaan doordat verloskundigen geen tweede echo uitvoeren en zwangeren op ziekenhuizen zijn aangewezen?

Antwoord 2
Tot nu toe werd de tweede trimester echo alleen uitgevoerd bij zwangere vrouwen met een medische indicatie. Zoals ik eerder heb aangegeven deel ik de mening van de betrokken beroepsgroepen dat deze echo standaard aangeboden moet worden aan alle zwangere vrouwen (Antwoord op de vragen van Kamerleden Buijs en Vietsch, oktober 2005, DBO-K-U-2629961). Het is begrijpelijk dat de organisatie van de zorg niet direct ingesteld is op het grote aantal extra tweede trimester echo's. Voor zowel ziekenhuizen als verloskundige praktijken zal dit enige tijd kosten.
Bovendien valt de tweede trimester echo (bij zwangeren zonder medische indicatie) onder de vergunningplicht van de Wet op het bevolkingsonderzoek (Wbo). Er worden daarom extra voorwaarden gesteld aan de kwaliteit van de uitvoering van deze zorg en de voorlichting hierover. Zoals de Staatssecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport al heeft meegedeeld (CZ/IZ-2612095 en CZ-2594332) is mijn departement momenteel in overleg met de betrokken beroepsgroepen en het RIVM over de organisatie van de prenatale testen en over de vergunningverlening in het kader van de Wbo. De tweede trimester echo maakt onderdeel uit van deze discussie. Momenteel zijn er voor de prenatale testen en de tweede trimester echo bij alle zwangeren nog geen vergunningen afgegeven. Deze zorg kan nu dus nog niet standaard aan alle zwangere vrouwen geleverd worden. De beroepsgroepen hebben een modelaanvraag opgesteld, die als basis voor de op korte termijn te verwachten vergunningaanvragen per regio dient. Over deze aanvragen wordt advies van de Gezondheidsraad gevraagd.

Naast de vergunningaanvraag in het kader van de Wbo, wordt er door de beroepsgroepen gewerkt aan de ontwikkeling van tarieven en DBC's voor de prenatale testen. Op dit moment is het dus nog niet mogelijk voor verloskundigen en ziekenhuizen om deze zorg te declareren. Het jaar 2006 is, zoals eerder gemeld dus een overgangsjaar (CZ-2594332). Het streven is om zowel de procedures voor de vergunningverlening en de ontwikkeling van het tarief en de DBC zo snel mogelijk af te ronden.

Vraag 3
Klopt het dat ziekenhuizen de vraag naar een tweede echo niet meer aankunnen? Deelt u de mening dat het ongewenst is dat ziekenhuizen, doordat verloskundigen een tweede echo niet kunnen uitvoeren, worden overbelast?

Antwoord 3
Zie mijn antwoord op vraag 2.

Vraag 4
Bent u op de hoogte van het feit dat er onduidelijkheid heerst over de twintig-weken-echo omdat deze echo niet letterlijk staat omschreven in de basispolis? Kan er verheldering worden gecreëerd wat valt onder het gebruikelijk verloskundig handelen?

Antwoord 4
Ik verwijs hiervoor naar mijn antwoorden op de Kamervragen van Kamerleden Buijs en Vietsch in oktober 2005 (Kamerstukken II 2005/06, Aanhangsel 641) en naar mijn antwoorden op de Kamervragen van Kamerlid Arib (Kamerstukken II, 2005/06, Aanhangsel 855). Het is echter een gegeven dat de zorg nog niet volgens de gestelde voorwaarden uitgevoerd en gedeclareerd kan worden.

Vraag 5
Waarom zit de twintig-weken-echo in het basispakket maar de counseling hiervoor in de aanvullende verzekering? Deelt u de mening dat counseling tot standaard handelen van verloskundigen behoort? Erkent u dat dit verwarrend werkt voor verloskundigen en voor de vrouwen?

Antwoord 5
Ook de counseling voor de tweede trimester echo valt onder de aanspraak. Voor overige prenatale testen zonder medische indicatie of leeftijdcriterium, die zoals eerder vermeld buiten de aanspraak vallen, valt ook de counseling buiten de aanspraak.

Vraag 6
Hoe kan het dat er nog steeds geen tarief is voor de tweede echo terwijl u eerder hebt toegezegd op korte termijn met een tarief te komen voor verloskundigen? Waarom wordt er zo lang onderhandeld over het tarief?

Antwoord 6
De tarieven/DBC's worden ontwikkeld door de beroepsgroepen zelf, in samenwerking met het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) respectievelijk het DBC onderhoudsorgaan. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben inmiddels een gezamenlijk tarief voorstel gedaan bij het CTG. Naar verwachting kunnen de beleidsregels in april worden vastgesteld. Ik ben tevreden over deze voortgang en heb er vertrouwen in dat deze processen op korte termijn worden afgerond.

Vraag 7
Kunt u aangeven wanneer het tarief voor de twintig-weken-echo definitief wordt vastgesteld? Bent u bereid met een tussenoplossing te komen zolang het tarief niet is vastgesteld?

Antwoord 7
Zie hiervoor mijn antwoord op vraag 6. Ik zie geen mogelijkheden voor een tussenoplossing.

Vraag 8
Kunt u garanderen dat wel een tarief zal worden vastgesteld, ook al is de procedure voor het verkrijgen van een Wbo-vergunning nog gaande?

Antwoord 8
De ontwikkeling en vaststellen van tarieven en DBC's voor prenatale testen, inclusief de tweede trimester echo, staat los van het traject rondom de vergunningverlening. Het uitvoeren van deze testen is uiteraard wel afhankelijk van de vergunningverlening.

Vraag 9
Wat vindt u ervan dat verloskundigen, die bereid zijn geweest te investeren in de gespecialiseerde apparatuur en het volgen van een dure opleiding, nu toch al het tarief dat zij zijn overeengekomen met ZN, in rekening brengen voor de twintig-weken echo's?

Antwoord 9
Ik kan mij voorstellen dat verloskundigen die hebben geïnvesteerd in opleiding en apparatuur, deze zorg willen gaan leveren. Maar ook zij moeten voldoen aan de voorwaarden voor kwalitatief verantwoorde zorg. Deze voorwaarden worden momenteel door de beroepsgroepen gezamenlijk ontwikkeld en vormen de basis voor de vergunningaanvragen in het kader van de Wbo. Ik merk hierbij op dat er nog geen vergunningen zijn afgegeven voor het aanbieden en uitvoeren van de tweede trimester echo aan alle zwangeren. Praktijken die deze echo al wel aan zwangeren zonder medische indicatie aanbieden, overtreden de Wbo.

In geval van een medische indicatie voor een tweede trimester echo is er geen vergunning nodig. Echter, er is nog geen wettelijk vastgesteld tarief voor verloskundigen om deze zorg te declareren.