Rijksuniversiteit Groningen

Inhoud van de pagina:

Petitie van NGO's aan Ministerie van OC&W

De hieronder weergegeven petitie is opgesteld door de NGOs, die in landelijk verband door het MeldpuntenNetwerk gelanceerd zal worden.

PETITIE

Aan Minister van den Hoeven

Staatssecretaris Rutten

Leden der vaste Tweede Kamercommissies OCW, VROM, VWS en LNV

Geachte minister, staatssecretaris en volksvertegenwoordigers,

Hierbij willen wij als gezamenlijke maatschappelijke organisaties onze diepe verontrusting en verontwaardiging uitspreken over de voorgenomen opheffing van vier wetenschapswinkels door de Rijksuniversiteit Groningen.

Het verlies van de Groningse wetenschapswinkels chemie, biologie, natuurkunde en farmacie is een ernstige slag voor natuurbescherming-, milieu- en patiëntenorganisaties en de honderden lokale groepen en miljoenen burgers, hun leefomgeving, gezondheid, zorg, landschap- en natuurwaarden en andere belangen waarvoor zij opkomen.

Uw kabinet hecht grote waarde aan de ervaringskennis van burgers, die wij ondanks krimpende middelen en ondersteuning zoveel mogelijk onder uw aandacht brengen. Wetenschapswinkels hebben ons altijd geholpen om ervaringskennis van burgers en groepen te objectiveren en hun dikwijls terechte zorgen met onderzoek te onderbouwen. Het verlies van deze vier winkels treft ons zwaar.

De afgelopen jaren hebben wij zoveel wetenschapswinkels zien krimpen en verdwijnen, dat er nauwelijks capaciteit is om de landelijke en regionale behoefte te dekken. Noodgedwongen zijn daardoor de overgebleven winkels een vraagbaak geworden voor het hele land.

Het is duidelijk dat uw beleid van kennisvalorisatie, het creëren van maatschappelijke meerwaarde, door de universiteiten eenzijdig wordt opgevat als het creëren van economische waarden. Het is ook duidelijk dat de wet, die universiteiten verplicht tot kennisoverdracht en het bevorderen van maatschappelijke verantwoordelijkheid, onvoldoende bescherming biedt aan dit instituut, dat juist bij uitstek niet-commerciële maatschappelijke meerwaarde schept. Wij vinden het ook een slecht signaal naar studenten, die beroofd worden van de gelegenheid om maatschappelijk verantwoordelijkheid te nemen door zich te verdiepen in problemen van burgerorganisaties. Wij vrezen dat het opheffen van vier wetenschapswinkels binnen enkele jaren zal leiden tot het wegbezuinigen van wat er ons nog aan wetenschapswinkels rest.

Recent onderzoek op verzoek van Senter Novem laat zien dat universitaire onderzoekers te ver van de praktijk staan. Voor ons zijn wetenschapswinkels onmisbaar omdat zij vragen uit de praktijk voor ons vertalen in onderzoeksvragen en studentenprojecten. Onderzoek onder patiëntenverenigingen laat zien dat vooral de kleinere organisaties grote behoefte hebben aan deskundige ondersteuning bij het inbrengen van hun ervaringskennis. In de vergrijzende samenleving speelt deze ervaringskennis een steeds grotere rol in het handhaven en verbeteren van betaalbare zorg.

Uit onderzoek in opdracht van VROM naar de milieuproblemen van lokale groepen blijkt iets dergelijks: ook zij hebben vooral behoefte aan deskundige ondersteuning.

Wij vragen de minister en staatssecretaris om afdoende wettelijke waarborgen te scheppen voor maatschappelijke kennisvalorisatie ten behoeve van burgers en hun organisaties en het behoud van wetenschapswinkels, het enige instituut dat ons en onze achterban laagdrempelige toegang biedt tot universitair onderzoek en advies. Wij vragen de kamerleden om er bij de regering en hun politieke achterban op aan te dringen dat de toegang tot wetenschappelijk onderzoek en deskundige ondersteuning, zoals door de wetenschapswinkels wordt geboden weer op een adequaat peil wordt gebracht.